lördag 7 april 2018

Satsa på indexfonder som ung

Följer upp gårdagens inlägg med en kommentar kring indexfonder.

Är man ung med en mindre summa pengar och man precis kommit igång med det långsiktiga sparandet är det nog ett klockrent tillfälle att investera i indexfonder.

Istället för att lägga ner hundratals eller tusentals timmar på att jaga en eller ett par procents högre avkastning per år är det förmodligen mer lönsamt att lägga ner motsvarande tid på att skaffa sig andra färdigheter som istället ökar den långsiktiga intjäningsförmågan.

Om man däremot befinner sig en bit in i livet och har sparat sig till en portfölj modell större kommer ett par procent i extra avkastning varje år göra stor skillnad i kronor räknat.

I det läget är det betydligt lättare att räkna hem den nedlagda tiden rent ekonomiskt. Har portföljen tillräcklig storlek är det inte svårt att föreställa sig att det lönar sig bättre att sköta de egna investeringar jämfört med ett vanligt jobb.

Med ovanstående upplägg borde risken för fatala misstag i början av investeringskärriären minska rejält - hur många är det inte som slutat investera i vredesmod för att de "förlorat allt" i en enskild aktie?

Däremot är det förstås otroligt viktigt att under hela resans gång se till att lära sig om investeringar, ekonomi och skapa emotionell stabilitet för att fullt ut kunna axla ansvaret för portföljen när det lönar sig rent ekonomiskt.Följ bloggen via mejl, Twitter, Facebook eller Google+

Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

17 kommentarer :

 1. Väldigt bra tips för personer som är nya i sitt sparande. Allt för ofta lockas man av förhoppningsbolag, eller att kollegan gjorde en vinst på 60% på något bolag från aktietorget etc.

  Dock kan Xact högutdelande vara en bra grund med om man ändå vill kunna återinvestera sin utdelning själv, förhoppningsvis får vi snart ett alternativ som följer ett globalt index.


  Mvh Investmentbolagsinvesteraren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det är nog bra som balans mot störtfloden av nyheter, analyser, köp/sälj kurser, teknisk analys osv som vi fullkomligen blir dränka med.

   Xact högutdelande innehåller många "fina" bolag :)

   Radera
 2. Just nu är nog ett bedrövligt tillfälle att äga indexfonder men håller med dig i övrigt.

  Minst ett par miljoner innan det kan vara värd nerlagd tid att köra själv.

  Fokusera på att tjäna pengar, ekonomisk effektivitet, för en bra sparkvot och undvika eller likvidera skulder, är nog en mycket bättre väg i början.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Timing på marknaden, en svår konst som få blir rika på.

   Känner att jag borde lyssna på dig Kalle när det gäller skulderna...

   Radera
  2. Det är bara "pricing" inte "timing" som leder mig till aversion mot indexfonder för närvarande.
   Kalle56

   Radera
 3. Du har fel.

  Index vinner alltid. Men aktier är kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som WB sa. Vad kan vara bättre än att ha medtävlande som anser att det inte ens är lönt att försöka. ;-)

   Radera
 4. Ett annat alternativ är väl att köpa investmentbolag. Investor, industrivärden, latour och kinnevik ger ju med bra riskspridning till oftast rabatt.

  /Joakim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite som Seglarportföljen vilken huvudsakligen består av investmentbolag och högutdelare.

   Radera
 5. Vad jobbade du med före du sa upp dig? Samt vad hade du för bruttolön, 70-80 000 ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, hade mellan 60 och 70 tusen i månadslön sista åren som anställd. Jobbade då på "kontor" :)

   Radera
 6. Jag ser indexfonder som en bra grund att bygga upp portföljen med i unga år innan man har fått lite volym i portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är förstås lite svårare (iaf för mig) med inspiration och motivationen med just fonder. Men borde vara den minst farliga vägen att bygga kapital.

   Radera
 7. Man bör aldrig underskatta det faktum att misstag kommer begås. Det är avsevärt bättre att göra dem tidigt, och det är av det man lär sig nödvändiga grejer. Alltså med en riktig aktieportfölj. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Har man stått ut med indexfonder under ackumuleringsfasen är nog chanserna goda att man kan tänka sig fortsätta med samma upplägg under resterande delar av investeringskarriären.

   Radera
 8. Hej Seglaren!
  Jag är 23 år och började investera regelbundet på börsen för två år sedan.
  Jag har börjat bygga på en utdelningsportfölj med stora "tråkiga" bolag som tickar på. Jag har även två indexfonder och två andra fonder. Vad ser du för fördel med att bara spara i indexfonder istället för att bygga en utdelningsportfölj i tidig ålder? :)

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktigast fördelen är väl att man på lång sikt alltid kommer att gå plus, dvs att man garanterat kommer in och får åtnjuta fördelarna av ränta-på-ränta effekten. Hur det är med ens egna investeringar vet man ju bara själv.

   Radera