tisdag 5 december 2017

Ekonomin inför pension

Nu tittar vi på hur min ekonomi ser ut. Frågan är i allra högsta grad aktuell då jag slutar mitt jobb den 19 januari.

Istället för att mäta i absoluta belopp redovisar jag det i antal månadskostnader.


Genom att mäta på det viset kan man jämföra mot sina egna förutsättningar utan att för den skull prata om exakta belopp.

Månadskostnad är den mängd pengar per månad som jag räknar med att jag ska klara mig på - självfallet i genomsnitt och över tid.

Den tänkta nivån är högre än vad jag behöver som allra minst men inte så hög att jag kan spendera utan att tänka mig för. För mig som har låga fasta kostnader ger den möjlighet till ett bra liv.

Balansräkning coming up!
 • Boende** Obelånad lägenhet i Stockholm som delas med min sambo
 • Allmänpension*** 80 månadskostnader
 • Tjänstepension*** 100 månadskostnader
* Netto, belånad till ca 10%
** I praktiken belånad men motsvarande pengar finns tillgängliga
***För allmän pension och tjänstepension har jag räknat med 30% skatt.

Bara att ta din egen månadskostnad gånger 320 så ser du hur stor portfölj du skulle behöva för att täcka dina levnadskostnader i lika stor utsträckning som jag gör.

Detta är en förenklad redovisning men kan ge en fingervisning om vilken nivå jag känner mig bekväm med för att ta steget att "sluta jobba".

Både allmän pension och tjänstepension är låsta ett bra tag till vilket med stor sannolikhet innebär att de kommer täcka ännu fler månadsomkostnader när jag väl börjar ta ut dem.

Balansräkningen kommer nog stärkas successivt då jag även fortsättningsvis kommer tjäna en del pengar. Dock räknar jag inte med att det kommer vara i närheten av det jag tjänade tidigare.
 Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix
Innehaven >> Seglarportföljen 

7 kommentarer :

 1. 3.75% uttag ur seglarportfoljen foljt av bade pension och obelanad lagenhet. Kanns som du definitivt ar hemma trots hogt varderad bors. Hangslen och livrem med lite extra inkomster gor ju att det hela kanns kassaskapsssakert.

  Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar

   Jo, känner mig hyfsat trygg med förutsättningarna även om det förstås aldrig finns några garantier.

   Nu är tricket bara att försöka att fördröja uttagen från portföljen i den mån det går så att pengarna fortsätter växa ostört så länge som möjligt.

   Radera
 2. Det där ser bra ut. Är det räknat på en normalstor familjs kostnadsbas (som ju blir väsäntligt större än annars)? Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den är beräknad för 1 person

   Radera
  2. Nuvarande strategi att leva utan barn livet ut?

   Radera
  3. Även om bloggen inte handlar om familjen så kan du om du lusläser bloggen se att jag har barn. Dessa kostnader är förstås inkluderade i min budget.

   Radera
 3. Jag har faktiskt inte heller tidigare uppfattat att du har barn. Jag ska inte så mig för bröstet och säga att jag lusläst bloggen, men däremot nog säga att jag varit en trogen följare :-). Hur privat vill du bli U-S? Får man fråga hur gamla barnen är? Hälsar Lars D

  SvaraRadera