söndag 10 januari 2016

Avgiftschock!

Fick följande brev från SPP för en tid sedan. De vill informera mig om att jag från och med nu får de ordinarie villkoren för min tjänstepension hos dem.

Ok, jag fattar - förut fick jag rabatt och nu är den borttagen. Vi tittar på vad det innebär i praktiken.
På SPP har jag två delar:

1. Traditionell försäkring ca 5.000 kr
2. Fondförsäkring ca 5.000 kr

Traditionell försäkring innebär att SPP väljer hur pengarna ska placeras och fondförsäkring betyder att jag själv väljer hur pengarna ska placeras - förstås begränsat till SPPs utbud av fonder.

Avgiften för traditionell försäkring
- fast avgift: 480 kr
kapitalavgift: 0,75% av kapitalet
D v s 480 + (5.000 * 0,0075%) = 517,5 kr eller ca 10 % av kapitalet varje år.


Avgiften för fondförsäkringen
- fast avgift: 240 kr 
kapitalavgift: 0,6% av kapitalet
fondavgiften: räknar snällt med 0,4% av kapitalet
D v s 240 + (5.000 * 0,01) = 290 kr eller ca 6 % av kapitalet varje år.

Totalt sätt betyder detta att jag kommer betala dem över 800 kr i avgifter varje år fram tills det att jag som tidigast kan ta ut min tjänstepension vid 55 års ålder. Problemet är förstås att mina 10.000 kr nästan garanterat kommer att ätas upp helt och hållet innan jag har chans att ta ut dem.

Så vad göra? Efter att ha fått ovanstående information och läst Stefans Thelenius inlägg om återköp av tjänstepensionsförsäkringar så har jag nu skridit till verket och inlett denna process.

Har inte så bra koll på företaget SPP men vet att de ägs av norska Storebrand och att de helt oblygt åderlåter sina kunder på pengar tills de helt enkelt inte längre är kunder.

Hur kan det bli såhär?

En tidigare arbetsgivare till mig har alltså handlat upp en tjänstepensionförsäkring av SPP där försäkringsgivaren (SPP) tydligen hade rätt att ändra villkoren efter ett antal år. 

Själva produkten (tjänstepensionsförsäkringen) kan antas att ha varit attraktiv och smidig för det upphandlade företaget (min fd arbetsgivare) men där de inte har verkat ha brytt sig om hur de långsiktiga villkoren blir för mig som försäkrad.

Förutom att min arbetsgivare var riktigt kassa på att upphandla tjänstepension kan jag tycka att SPPs handlande är riktigt grisigt. Och bara en sådan sak att det på deras internetkontor inte går att se vilka avgifter de har dragit på min tjänstepension, tycker jag är ett bra bevis på att de inte kan stå för sina groteskt höga avgifter.9 kommentarer :

 1. Bra att du varnar, jag ska kolla min tjänstepension också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart bäst villkor verkar det vara för kollektivavtalad tjänstepension - i alla fall för mig.

   Radera
  2. Jag har faktiskt inte kollat upp min tjänstepension tidigare men slängde ett öga på den efter ditt inlägg. Verkar som att jag har 4 st försäkringsbolag som nuvarande och tidigare arbetsgivare betalat in på. Alecta, AMF, KPA och Kåpan pensioner. Statens tjänstepensionsverk(stv)var också registrerat men där hade jag inget kapital alls. Har som sagt inte kollat upp tjänstepensionen nämnvärt tidigare men nu allra snabbbast när jag kollade kan jag inte påstå att det var särskilt jätteenkelt att kolla upp relevant information. Som tex: vilket försäkringsbolag bet min nuvarande arbetsgivare in till och hur placeras pengarna. Men tack för ditt inlägg, jag ska forska lite djupare i det när jag kommer hem......så man har nått att göra :). Kanske blir ett inlägg på bloggen i framtiden i ämnet.

   Tack för en bra blogg!

   Radera
  3. Alla dina pengar är värda lika mycket kärlek - så lätt värt att ha lika bra koll på tjänstepensionen som sina andra investeringar.

   Radera
 2. Det har inget att göra med SPP. Alla pensionsbolag gör likadant eller väldigt lika (jag kan personligen bekräfta att det gäller SEB och Skandia). Lagstiftningen förändras långsamt så att det ska bli bättre men inget gäller retroaktivt så det hjälper inte oss som har små pensionsförsäkringar.

  Lycka till i att få loss pengarna. Jag hoppas det går bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller inte med!

   Tror inte att alla försäkringsbolag:
   - undanhåller information om avgifterna de tar ut
   - sätter upp avtalen så att avgifterna kan ändras ensidigt efter 10-20 år

   Men förstår om din poäng är att det är en formidabelt lönsam affärsidé att sälja produkter som köparna (företagen) och slutkund (de försäkrade) inte förstår hur de fungerar.

   Radera
  2. Samt de extremt hög avgifterna!

   Radera
 3. Tycker man borde ha mer frihet i hur man kan förvalta pengarna. Att en del är låsta och inte kan slås ihop med andra hos t.ex avanza är dåligt. Har man jobbat på många ställen så kan dem ju ligga lite överallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inbetalningar som är gjorda efter 2008 brukar man kunna flytta, om det inte är kollektivavtalat. Då är det istället flytträtt mellan de bolag som är med i upphandlingarna.

   En mycket stort problem som många kanske inte förstår är att ha korta anställningar och därmed måna olika slattar. Dessa hinner ätas upp av de fasta avgifterna innan man får chans att ta ut pensionen.

   Större frihet är bra. Men då ska man inte göra som det stora flertalet och gå till en rådgivare som rekommenderar lösningar som är bra för försäljaren och försäkringsbolaget och riktigt dålig för dig som försäkrad.

   Radera