fredag 4 december 2015

Så maxar du lönen

Här kommer Utdelningsseglarens lilla löneskola.

Så fort jag kommer över en artikel med löneförhandlingstips slukar jag den direkt med stort intresse. Tyvärr tycker jag att de allra flesta tips är ganska dåliga. 




De tips som finns i media tycker jag oftast istället syftar till att behålla status quo på arbetsmarknaden. Att t ex tro att din chef skulle höja lönen bara pga att du, under själv lönesamtalet, räknar upp några bra saker du gjort är nog att hoppas på för mycket.


Därför kommer här kommer mina helt ovetenskapliga teorier om vilka faktorer som sätter ramarna för vilken lön du kan få när du är anställd. De är grundade på mina egna erfarenheter av livet i allmänhet och arbetslivet i synnerlighet.


Betydelse i fallande ordning:


  1. Var och hur du växt upp
  2. Vilka referensramar du har - din bild av dig själv och vad du tror är möjligt
  3. Land, bransch och yrke
  4. Vilket företag eller organisation du jobbar i
  5. Lönen på din chef och din chefs chef
  6. Värdet du kan bidra med till företaget - hur du lyckas använda din kompetens optimalt
  7. Dina kollegors lön
  8. Vad din chef tycker om dig och din arbetsinsats
  9. Arbetslivserfarenhet och ålder
  10. Inställningen du har samt hur duktig du är på att löneförhandla
  11. Utbildning
  12. Allmänt lönesnitt eller vad facket tycker att du borde ha
  13. Vad du själv tycker att du borde ha i lön



Konsekvenser av ovan
De flesta trix för att få upp lönen handlar egentligen om punkt 10 och bidrar, som jag ser det, felaktigt till illusionen om att du kan påverka lönen på ett meningsfullt sätt - bara du är en duktig förhandlare. Istället för att i första hand fokusera på olika taktiker vid själv löneförhandlingstillfället tycker jag det är mycket effektivare att attackera punkterna högre upp på listan samt på så många fronter som möjligt samtidigt.

Några exempel:
Ganska osannolikt att du får högre lön än din chef oavsett vilken utbildning du har, hur bra arbete du gör eller hur pass bra du är på att förhandla.


Går du omkring med en bild av att du inte är tillräckligt duktig, att du inte klarar av dina arbetsuppgifter och att du inte är värd en bra lön så är det inte så konstigt att du har mycket lägre lön än vad du skulle kunna ha.


Om du t ex jobbar för kommun eller landsting är det mycket troligt att du bara av den anledningen kommer ha en lägre lön jämför med om du arbetade med exakt samma sak i finansbranschen.


Du själv går omkring och tycker du är så djäkla bra men ignorerar alla andra punkterna i listan så kommer du förmodligen ha en riktigt kass lön.


Om inte chefen tycker om dig och den arbetsinsats du gör så kommer du få väldigt svårt att höja lönen. Om det även är så att chefen inte tycker att du bidrar med speciellt mycket värde för organisationen så är sannolikheten stor att du hamnar långt ned på priolistan vid lönesamtalet.




Taktik
Om vi ändå ska gå in på taktik kommer här några av de saker som jag själv har erfarenhet av. Ingen speciell ordning:

  • Tänk på att det är två förhandlande parter:
  • Företaget vill anställa dig till lägsta möjliga lön (inräknat alternativa kostnader för att hitta ersättningsrekrytering om du slutar pga för låg lön)
  • Du vill (?) ha en anställning med högsta möjliga lön

  • Tacka ja till utökat ansvar och befordringar - du kan alltid ångra dig.
  • Var varken nöjd eller missnöjd med din lön - den ska bara vara så hög som möjligt.
  • Fokusera på att göra ett bra jobb och sikta högt.
  • Förhandla om en egen pott (separata tillfällen, andra saker än pengar osv).
  • Säg att du skulle bli otroligt nöjd med X kr.
  • Se till att ha ett bättre alternativ.
  • Byt jobb eller informera om att du helst vill slippa byta jobb p g a högre lön.
  • Ge chefen dåligt samvete (tanken bakom det är att du nästa gång kanske får högre lön).
  • Kör “skruvstädet” där du är helt tyst när chefen säger sig sitt förslag. Kolla hur länge du pallar vara tyst och tänk på att det är lika jobbigt för chefen (trubbigt verktyg då det kan bli märklig stämning).

  • Sämsta löneutvecklingen jag har haft de åren när jag var med i facket.
  • Gå inte på vad företaget eller facket säger. De använder lönen som redskap för att kontrollera din löneutveckling så att det passar företaget optimalt.

Vad har funkat bäst för dig själv för att höja lönen?


Läs också: Så maxar du sparandet

FreeImages.com/JCB Spares

22 kommentarer :

  1. Ok ok ok!

    Jag fattar, jag e chef och håller lönesamtal och sätter löner. Jag hatar besserwisser rollen men kan inte låta bli att att säga samma sak till dig som jag säger till mina egna anställda och alla som läser det här. Ett lönesamtal är INGEN förhandling om lönen. Det är ett besked om vilken lön du kommer att få. Enda gången du kan FÖRHANDLA din lön är när du ingår avtalet om anställning. Det borde helt enkelt inte heta löneförhandling utan lönebesked eller nått sånt.

    Satan vad sur jag lät, men så är det! (om inte jag har fel)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Drommaren och tack för din kommentar!

      Du har förstås helt rätt att chefen (eller rättare sagt den person som representerar arbetsgivare) inte vill att det ska vara en förhandling. Men det finns i princip ingenting som hindrar att man som anställd tar upp lönefrågan vid vilket tillfälle som helst egentligen.

      Att som arbetsgivare kategoriskt avfärda löneförhandlingar är förmodligen inte riskfritt - såvida inte de anställda inte är helt oanställningsbara i andra organisationer. Men då kanske man borde fråga sig varför man vill ha dem som anställda.

      Men inlägget handlade om saker vi alla kan göra för att få upp lönen. Vad är ditt eget bästa tips?

      Radera
    2. Du har fel,jag löneförhandlar för mig själv och de som är anslutna i samma fackförbund som mig vartannat år i lokala löneförhandlingar på min arbetsplats.

      Radera
  2. Alla (raljerar lite ) som är anställda har för låg lön.
    Har analyserat några stora börsbolag och det är förvånande låg andel lönekostnad kontra vinst/utdelning. Högpresterande personer gynnas definitivt inte av anställning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis, finns en anledning till att jag hellre är ägare i företag än jobbar i dem.
      Angående lönen får du sen lägga på en av världens högsta skattetryck ovan på det. Men vi får väl vara tacksamma så länge det finns jobb - snart är ju robotarna här och tar våra jobb.

      Radera
  3. Hej!
    Sorry om jag verkligen lät som en besserwisser, men så är det. En mycket vanlig missuppfattning. Jag kan inte prata om hur det är på den privata sidan eftesom jag har 0 erfarenhet där,men på den offentliga sidan har jag koll.

    Förutom vid anställningsavtalet så är det oftast den centrala fackliga organisationerna som styr de regelrätta förhandlingarna.

    Därefter har de stackars cheferna (jag bland annat) dragit nitlotten att FÖRDELA potten mellan mina anställda. Hade jag fått välja hade jag valt den enkla vägen, alla får lika mycket! Men icket sa nicet sa facket, eftersom de oftast arbetar för en individualiserad lönesättning, dvs lön beroende på arbetsinsats.

    Bläh vad trist jag lät, men så är sanningen. Bästa sättet att förhandla upp sin lön enligt mig är en blandning mellan kompetens och erfarenhet.

    I ett lönesamtal kan det tex vara ett ultimatum från arbetstagaren: jag kräver den här lönen om ni vill ha kvar mig. Har du mixen av kompetens och erfarnhet som arbetsgivaren söker kanske du får det du vill, annars får du gå och arbetsgivaren anställer nån annan som godtar villkoren i avtalet!

    What can i say?

    Grym blogg för övrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det låter inte helt lätt att hålla både dem ovanför och dem under dig nöjda.

      Så det är en blandning av nr 2 och nr 3 för dina anställda. D v s att det finns starkt begränsade faktorer i den offentliga sektorn (3). Dock går det kanske fortfarande höja lönen men då får du antingen ta på dig mer ansvar och bli chefens chef eller byta bransch helt enkelt. Både de sakerna inryms i nr 2.

      Radera
    2. Nja, både ja och nej! Dont kill the messenger, eller, dont hate the player hate the game, eller på vanlig svenska, det är inte jag som bestämmer spelreglerna. Jag är bara anställd för att upprätthålla dem. Jag tror inte just mina anställda (7 stycken) är så oroliga, jag tror att de känner mig nu, efter 3 år. Jag gömmer mig inte bakom lagar eller mina chefer, jag bara säger som det är. Jag röstar gärna för en förändring där vilket är LIKA LÖN FÖR LIKA ARBETE, detär bara det att inte alla håller med. Jag förstår andra sidan också! HUR ska man belöna människor som gör extra ordinära arbetsinsatser? Klart de ska ha sin del av kakan, och lite mer därtill, tycker jag med. Jag vet dock inte hur man lagstadgar det? Men jag önskar att det var så ändå!

      Radera
    3. Tycker dina inlägg är intressanta att läsa Drommaren, ovetandes så bekräftar du allt jag har upplevt som anställd i offentlig sektor och gör så att jag inte behöver känna några tvivel angående mina fortsatta planer.

      Kort om mig: yngre medelålder, offentliganställd med egen firma vid sidan om, nyckelperson på min avdelning, produktiv, drivande och prestationsinriktad.

      Utdelningsseglaren sätter huvudet på spiken när han implicerar att det är fullständigt poänglöst att förhandla med min chef, en bra människa men som har exakt samma perspektiv som du. Istället är jag i full färd med att angripa punkt 2-4, byte av land, expansion av egna verksamheten och avslutande av mina åtaganden i den verksamhet jag f.n. Är anställd i. Det sistnämnda kommer självfallet skötas snyggt, jag kommer erbjuda mig att stanna kvar på 50% i 6-12 månader och under denna tid lära upp en evt. Efterträdare samt komma in på konsultbas efter denna tid om behov finns.

      Nyckelinsikten är att det offentliga aldrig kommer kompensera min faktiska kompetens, däremot kommer man ålägga mig ytterligare arbetsuppgifter samt försöka kollra bort mig genom att föra in mig på chefsspåret.

      Boten är enkel, aldrig mer jobba åt någon annan...

      Radera
    4. Underbar inspiration att läsa din kommentar Anonym 23:08!

      Skolboksexempel:
      - Fokuserar på att göra bra jobb - check
      - Bra inställning och tar ansvar - check
      - Går inte bara på vad företaget/facket säger - check
      - Funderar på bransch/land osv - check
      - Skaffa sig ett bättre alternativ - check

      Så ska en riktigt riktig lönestrategi se ut. Bara att gratulera till dina insikter samt önska dig lycka till i din resa.

      Det enda som fattas nu är lite investeringar i utdelningsaktier ;-)

      Radera
    5. Haha, tack seglarn :D

      Det här året har jag sparat ca 60% av lönen och över 90% av firma och utlandsintäkter. Fördelat på utdelningsaktier samt REITs. Har tvärr inte hållit på lika länge som du.

      Håller på att botanisera i din blogg, har du någon koll på asiatiska tillgångar? Min diversifieringsstrategi är fn ca 1/3 swe, 3/6 nordamerika och resterande 1/6 övriga europa.

      Tacksam för evt. Synpunkter

      Radera
    6. Imponerad av din sparkvot!

      Är inte så duktig på vare sig portföljteori eller asiatiska värdepapper men såg att Gustav precis skrev om detta.

      http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2015/12/asiatiska-kopkandidater-1-kina.html

      Enda tipset jag kan ge dig är att, i förväg, fundera på hur du kommer agera när börsen går nedåt.

      När man som jag har många innehav så skyddas portföljen relativt bra mot nedgångar i enskilda innehav. Men självklart har det samma verkan när det gäller uppgångar i enskilda aktier. Också trevligt att kunna undvika fondernas avgifter.

      Radera
  4. Bra blogg och gratulerar till senaste milstolpen! Jag studerar för nuvarande till ingenjör på en "omtyckt" skola och tror mig ha goda förutsättningar till att löneförhandla i framtiden (snarare än att få lönebesked som drommaren uttrycker det). Jag gör precis som du, slukar alla artiklar och liknande om löneförhandling med hull och hår.

    Skulle gärna se dig utveckla denna punkt:

    - Förhandla om en egen pott (separata tillfällen, andra saker än pengar osv).

    Jag skulle önska att det fanns möjlighet att löneförhandla, eller skaffa sig andra förmåner, oftare än en gång om året (ränta på ränta blir så mycket mer effektivt om räntan kommer oftare än en gång om året). Hur ser du på den biten? Har du några tips att komma med där?

    Allt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha Anonym.

      Strategin bakom den punkten är att se till att minska konkurrensen. Om du förhandlar vid den årliga löneförhandlingen finns det (kanske) en pott pengar avsatt från företagets sida för löneökningar som begränsar de totala löneökningarna. Om du får till en förhandling vid något annat tillfälle så behöver du kanske inte konkurrera om samma pott med pengar som dina kollegor.

      Lycka nu till med skola, jobb och löneförhandlingarna i framtiden :)

      Radera
  5. Mina erfarenheter av att sätta lön (från den privata sidan) är att det i längden är upplevd kompetens, yrkets allmänna lönenivå och "ålder" som räknas. De som har dragit iväg i lön över åren är de som kontinuerligt gör jobb på en nivå snäppet högre än andra. De som hamnat lägre är de som gör ett bra jobb men inte mer.

    Jag är säker på att lönesättningen fungerar olika i olika branscher och miljöer. En dålig chef kan göra fruktansvärt många fel, och i branscher där kompetens är väldigt svåruppskattad så kan säkert alla möjliga faktorer påverka.

    Sedan håller jag med drommaren om att i 9 fall av 10 så är det försent att börja prata lön i samband med lönebeskedet. Har man en lön man tycker bör justeras så ska man ta upp det långt tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel och tack för din kommentar.

      Om jag tolkar dig rätt så är ditt tips att satsa på att göra bra ifrån sig. Åldern går ju inte att påverka men hur kompetensen uppfattas går att påverka till viss del i alla fall. Sen ser det ut som du tipsar att prata om lönen långt innan löneförhandlingen drar igång.

      Lite nyfiken på hur du gör för att maxa din egen lön?

      Radera
  6. Hej

    Intressant och mycket inspirerande blogg!

    Jag fokuserar på utdelande ETF:er då jag inte känner att jag vill satsa på enskilda aktier. Jag har därför spanat efter ett globalt alternativ till min portfölj. Det jag har hittat är en utdelande etf från Vanguard med tickern VT, samt en vanlig global fond från SPP. Anledningen till att jag tvekar är för att SPP fonden gått ca 70% på 3 år (har jag för mig) medans Vanguard fonden gått ca 20%. Det är rätt stor skillnad vilket gör att jag tvekar till om det är värt att välj ETF:en bara för att få utdelningen i handen....

    Du verkar ha rätt bra koll, vad tror du är det bästa valet mellan SPP global fond och Vanguards etf med tickern VT?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha!

      För att vara riktigt säker på att förstå skillnaderna behöver man gå in på respektive bolags hemsida och titta på fonderna innehav. Men om vi pratar om att båda fonderna följer ett antal tusen bolag på världens alla börser borde inte det "inneboende" värdet skilja sig jätte mycket åt, även om kursutveckling kan göra det.

      Några skillnader som du redan är inne på.

      - VT delar ut vilket gör att avkastningskurvan du ser inte direkt går att jämföra med SPP alternativet

      - VT är noterat i dollar och påverkas av valutakursen USD-SEK. Här tar du en risk vilket du förstås kan förlora och eller tjäna på.

      Det du kan göra är att försöka justera utvecklingen för utdelningen samt dollarutvecklingen och se om det fortfarande finns ett GAP. Kanske finns på bolagens hemsidor? Morningstar brukar också ha bra information för att kunna jämföra olika fonder.

      Hörde faktiskt av mig till Vanguard tidigare för att kolla vart man köper deras fonder i Sverige. Men de erbjuder tydligen inte sina fonder här i Sverige så vi är, precis som du är inne på, hänvisade till deras ETF:er. (Har för mig att VT är en fond som även går att köpa som ETF vilken finns hos Avanza osv)

      Vad som är bästa valet för dig är väldigt svårt att säga. Men jag själv tänker såhär:

      - Inte säker på att jag kommer spendera alla mina pengar i Sverige så då kan det vara bra med en exponering mot dollarn.
      - Vill gärna ha utdelningar och det har ju VT

      Men om man garanterat ska spendera sina pengar här i Sverige och kan tänka sig en vis del av investeringarna utan utdelningar går det säkert lika bra med SPP-alternativet.

      Radera
  7. En fråga på ett helt annat ämne.. OKQ8-kortet tappar lite av sin charm nästa år då man bara får 0,3% på köp. Du har avhandlat kreditkort tidigare, har du något förslag på bästa kreditkort 2016?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för din kommentar!

      Bra att du tog upp det. Försökte starta ett litet uppror på Twitter men det gick sådär. Du kan lätt se vad jag lägger upp på Twitter genom att titta nästan längst ner till höger på bloggen.

      Min tanke är att avvakta lite och se hur de andra bolagen med motsvarande bonus gör (statoil, preem osv) innan jag signar upp mig för ny lösning. Meddelar här på bloggen när jag gör min ändring.

      Räknade lite snabbt på det och på denna sänkning från 1.0 - 0.3% så förlorar jag ca 700kr per år i intäkter.

      Radera
  8. Hej!
    Jag undrar om du skulle vilja göra ett länkbyte med mig för att öka bådas trafik till våra bloggar?

    Jag använder en liveuppdaterad blogglista på höger sida av min blogg där alla mina besökare ser de senaste inläggen från bloggar som jag har länkat där. Förutom det så kan jag även erbjuda en länkplats under sidan "Aktiebloggar jag läser".
    Det betyder att du får en livelänk så fort du skriver ett inlägg på din blogg + en permanent länk till din blogg som gör att du kommer högre upp i googles sökmotorer!

    Är detta intressant för dig? Återkom gärna med vad du kan erbjuda eller när du har länkat till min blogg så löser jag länkarna på min blogg direkt! :-)

    Uppskattar svar även om du inte skulle vara intresserad av ett samarbete så jag vet att du har fått meddelandet och läst det!

    God Jul & Gott Nytt år!

    Med vänliga hälsningar
    Västkustinvesteraren
    www.vastkustinvesteraren.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du startat en blogg!

      Jag lägger in dig på min bruttoblogglista som ligger till höger på denna blogg.

      God jul och lycka till med bloggen! :)

      Radera