torsdag 3 december 2015

Målbonanza!

Även om jag normalt sätt inte gillar att skryta så är det inte något annat än mycket (!) tillfredsställande att kunna rapportera att jag uppnått följande milstolpar på min resa mot ekonomiskt oberoende.


Smaka på följande:

Pensionen (allmän pension + tjänstepension) ligger första gången på över 3 miljoner kr

Totalt över 500.000 kr i totala utdelningar sedan start

Under 2015 hittills sparat över 300.000 kr av lönen

Under 2015 hittills över 200.000 kr i utdelningar

I snitt sparat 80% av lönen de senaste två månaderna*

Att på 8 år ha gått från att ha spenderat nästan alla pengar varje månad till läget jag har nu i min ekonomi är smått hisnande. Kommer mycket väl ihåg när jag första gången ramlade in på bloggen EarlyRetirementExtreme där första fröet till denna resa föddes. 

Under 2016 hoppas jag kunna nå mellan 230-250 tusen kr i utdelningar samt ett sparande av lönen på upp mot 350.000 kr. Hög målsättning så vi får se hur det går.

* Spenderade i oktober 8.600 kr och i november 7.600 kr. Här har jag blivit lite generösare i beräkningarna då jag tidigare bara räknade vad jag faktiskt avsatte till de långsiktiga besparingarna. Den 80 procentiga sparkvoten är beräknad på faktiskt spenderande de aktuella månaderna, resten räknar jag som sparande. Har inte uppdaterat definitionen av sparkvoten i uppföljningen ännu. Hur räknar ni andra fram er sparkvot - räknar ni in periodiskt sparande som t ex semesterspar och annat som spenderas de närmaste månaderna eller åren?

20 kommentarer :

 1. Gratulerar!

  Imponerande utveckling!

  Kan du inte smälla av en skärmdump på ditt innehav och publicera på bloggen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gokväll

   Portföljen finns beskriven här
   http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2015/10/portfoljen.html

   Eftersom jag publicerar alla köp och sälj och säljer väldigt sällan så ändrar sig inte innehållet särskilt mycket över tid.

   Är det något speciellt du är nyfiken på?

   Radera
 2. Instämmer med föregående talare.

  Mest imponerad är jag över din tilltänkta pension - du är väl inte så lastgammal?

  Jag förstår att du inte vill avslöja din arbetsgivare men du kanske kan berätta inom vilken branch du verkar inom? Tjänstepensionsavsättningarna kan locka mig till att byta branch på nolltid.

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Chansar Mest och tack för din kommentar

   Född på 70-talet så det kan väl vara lite både och :)

   Har en högst vanlig tjänstepensionslösning i linje med ITP. För min ålder och utbildning är lönen förvisso ganska bra. Vilket i sin tur gör att även tjänstepensionsavsättningarna blir ok - 30% av lönen över ett visst antal basbelopp.

   Pensionen kan decimeras rejält vid en börsnedgång då delar av den ligger i fondförsäkringar.

   Vill vara helt anonym så tyvärr blir det svårt att prata om branch. Hoppas själv kunna röra mig fritt mellan OLIKA brancher när det är dags att checka ut :)

   Radera
 3. Wow och grattis!
  Måste kännas lite häftigt att 8 år senare själv driva en blogg och kunna vara en stor inspirationskälla för andra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Miljonjakten

   Att starta bloggen satt ganska långt inne då min självbild inom skrivande och ekonomi inte har varit så bra. Sånt där sitter lätt kvar längre än vad det borde. Om det bara så är en enda person som finner inspiration av det jag skriver så är det fantastiskt. Tacksam för förtroendet ni läsare ger mig!

   Radera
 4. Hoppla Seglarn!

  Sjukt bra gjort och stort GRATTIS. Utdelningen du har idag och dina pensionspengar mot det du lever för gör att du inte behöver jobba en sekund till om du inte vill. Dock förstår jag om du vill ner i lån....men frågan är när du kommer våga ta steget...hur många livremmar och hängslen kan du behöva? ;)

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Daniel!

   Nu gäller det bara att hålla i och jobba på för att få ner lånen. Inte läge att luta sig tillbaka ännu. Dock sjukt sugen på att ta en lite längre ledighet för att känna på tillvaron om du förstår vad jag menar ;)

   Tänkte återkomma till just riskhantering och lån i ett inlägg framöver.

   Radera
 5. Grattis! Riktigt imponerande. Du är ju klar nu kan man säga. Varje extra år jobb skapar bara extra buffert men egentligen kan du ju sluta redan nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentaren!

   Lika bra att amortera lån och skapa luft i budgeten. Skulle kännas helt hopplöst att bara amortera 1-2 tusen per månad från min sluta-jobba budget. Lär inte tjäna denna typ av pengar när jag signat ut från kontorslivet (även om det är fler som vittnar om motsatsen Mr Money Mustache osv)

   Är det förresten miljonär innan 30 himself? :) I så fall tänkte jag att jag skulle fråga dig hur en typisk månadsbudget ser ut för dig nu för tiden. Har ju följt dig genom åren och det vore riktigt kul att få ett uppdaterat benchmark. I november var mina kostnader 7.600 kr.

   Radera
 6. Snyggt jobbat! Jag använder liksom du portföljbelåning för att öka hävstången i utdelningar. Kommer du fortsätta med det? Ser också att ett av dina större innehav är Northwest healtcare. Tittar du på andra REITs med månatliga utdelningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare

   Min bedömning hittills har varit att det är en acceptabel risknivå att belåna sig till viss del. Detta baserat på att jag har ett rejält kassaflöde (lön och utdelningar) om över 500.000 kr per år som jag kan använda för att amortera om jag skulle känna för det. Minskar utdelningarna eller om lönesparet uteblir är situationen en helt annan. Då vill jag definitivt inte ha någon belåning. På kort sikt (upp till 5 år) är tanken att bli helt fri från portföljlån. Och på längre sikt är målet att bli helt skuldfri. Dock viktigt att fortsätta investera om börsen/enskilda aktier går ner samtidigt som jag amorterar.

   Vad det gäller REITs och andra tillgångar med hög direktavkastning så är jag ganska nöjd för närvarande. Snarare ligger det närmare att öka i företag som växer och kan öka utdelningen på sikt. Idag har jag nämligen en lite för hög direktavkastning i portföljen vilken indikerar att utdelningarna inte är helt säkra på denna nivå.

   Radera
 7. En liten kommentar från en blogg-granne.
  http://onkeltomsstuga.se/2015/11/det-varsta-som-kan-handa-nagon-som-vill-bli-ekonomiskt-fri-ar-att-jobba-lange/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter och tack för länken.

   Viktiga och intressanta diskussioner hos farbror Onkel.

   FI-"vanilla" är nog att först betala av skulderna och sedan spara ihop till investeringar. Har ju investerat rätt mycket samtidigt som skulderna ökat så jag är inte säker på alla har samma utmaningar som mig med en försvarbar storlek på skulden samtidigt som utdelningarna täcker omkostnaderna.

   Radera
 8. Extremt fint jobbat. Självklart att du skall fira detta!

  Kanske har du redans kritvit om det, men intressant vore att ta del av de svåraste (incestrings)åren då du kanske legat grymt på ,minus men äng behållt och tänkt "utdelningar"(?). Om du hållit på i cirka 8 år betyder det att du var aktiv vid 2008? Själv var jag ej det och ej heller vid 2011. Således har jag ej fått uppleva stora skakningar på börsen.

  Om inte annat så är det alltid roligt att titta in:)

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare och tack för kommentaren

   Att intellektuellt veta att aktierna är billiga hjälper föga om man upplever rädsla och styrs av det. Om du inte har hunnit lära känna dig själv tills nästa börskrasch så lär du få ett bra tillfälle att kontemplera över saker och tings inneboende värde och tillstånd.

   Vid tiden för finanskrisen hade jag ju i princip inget kapital att prata om utan det var månadssparandet som riskerades. Glad att jag fortsatt investera sedan starten 2008 och jag tror inte att det kommer att ändra sig framöver - i alla fall inte på längre sikt.

   Har hört och träffat många som hittat alla möjliga anledningar till att inte investera sedan finanskrisen. Det är inte svårt att hitta anledningar till att inte investera på börsen. Det svåra är att inte göra som alla andra och att inte styras av rädsla.

   Radera
  2. Jag har varit med sedan ungefär 1995. IT-bubblan år 2000 sänkte min portfölj med 90% eller liknande. Sålde inte många aktier och köpte framför allt bara nya IT aktier....började plugga ekonomi.

   2008 och finanskrisen sänktes min portfölj med kanske 50%?. Fick panik och rörde inte portföljen alls. Ville köpa många bolag...allt kändes billig, men vågade inte...köpte hus i Stockholm istället för det som fanns kvar 2009, smart va!

   Nu är jag på gång igen och med skillnaden att jag har skapat en strategi som jag ska följa oavsett vad som händer. Bara den som lever får se hur det går. Men skam den som ger sig. Upp och hoppa! Nu tjöööör vi!

   Allt gott
   /DanielWikstrom

   Radera
  3. Då har du varit med länge och haft flera fina chanser till berg-och-dal-bana :)

   Hus låter som ett stabilt köp som säkert måste ha betalat sig flera gånger om vid det här laget.

   Vi får försöka att komma ihåg att hålla igång den goda stämningen när nästa nedgång kommer! :)

   Radera
 9. Snyggt jobbat! Det är bara att gratulera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha Tom!

   Gäller att även fortsättningsvis att ha ögonen på målet så att jag inte faller ur kurs.

   Radera