torsdag 24 september 2015

Enkät: Hur mycket sparar du?

Är riktigt nyfiken på att veta mer om er läsare!


Har ju försökt mig på några översiktliga gissningar (här och här) men vore otroligt kul att få veta mer just kring hur ni sparar.Enligt mig finns det inte något enklare och bättre sätt att mäta sin privatekonomi än genom sparkvoten.


Många av er är redan bekanta med hur sparkvoten räknas ut, men här är en kort repetition. (Och här finns överkursen för de som vill få total koll på ekonomin.)


Sparkvoten = andel av din lönen som du sparar mätt i antal procent (%)


För att räkna fram sparkvoten tar du alltså summan du sparar varje månad och delar den summan du får in på kontot varje månad (nettolönen).


Exempel:
 • Din månadslön efter skatt som kommer in på ditt bankkonto är 25.000 kr
 • Av din lön sparar du 2.000 kr varje månad


För att räkna ut sparkvoten tar du 2.000 och delar med 25.000 vilket blir 0,08 (2.000/25.000=0,08).


För att omvandla det till procent behöver du ta resultatet du nyss fick och multiplicera/gångra det med 100. Vilket då blir 8% (0,08*100=8)
Vill ni bre på med detaljer är ni förstås välkomna att skriva i kommentarsfältet.

27 kommentarer :

 1. Sparar 80 000 krom året.

  SvaraRadera
 2. Även om jag ej har allt uppskrivet gällande 2014 i detta inlägg/diagram så snittade jag ca 80 % 2014 och i år ligger jag kring 75 %.
  http://fermentumvitae.blogspot.se/2015/09/manadsavslut.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wooh! En av bloggens tre spargudar hittills alltså. Bara att ta av sig hatten och gratulera!

   Här kan ni följa svaren på enkäten:
   https://docs.google.com/forms/d/1fC7slQQGsLsCfziGyLCJJsGGkFUT__VAxUgzJKN5yeM/viewanalytics

   Radera
 3. Tyvärr befinner jag mig i andra fasen! Tar ut istället! Det går ju om man vill att räkna sparkvot ändå!

  Hur mycket avkastar mitt kapital och hur mycket tar jag ut. Resten är ju en sorts sparkvot det med!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först:
   Stort grattis till att du tagit dig hela vägen!

   Du sitter garanterat på erfarenheter som många av bloggens läsare skulle vara oerhört tacksamma för om de fick ta del av.

   Låter rimligt att ha en viss marginal även under konsumtionsfasen. Om inte annat för att möjliggöra projekt/ändringar samt marginal i sämre tider.

   Vad tycker du är en rimlig sparkvot när man väl checkat ut?

   Radera
  2. När man har levt ekonomiskt sparsamt länge, blir det att man lever det liv man vill leva.

   Sparkvoten blir vad den blir!

   Som MMM säger “Having Enough… and Then Some”

   Det kommer nog nästan alltid bli så att högen växer med åren.
   Man bryr sig inte, det blir alltid någon som kommer få glädje av den.
   Kalle56

   Radera
  3. Jo, en anpassar sig till förutsättningarna. Själv märkt hur bra träning det är att minska utgifterna.

   Radera
 4. Ca 25% fördelat på 2000 kr amortering och 5000 kr investering i buffert/räntor/aktier. Första barnet kommer om två månader, hoppas på att kunna hålla i sparandet, alkohol, nikotin och utelunch varje vardag finns att skära ned på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 25%, då är du "up and coming". Mycket bra plattform för att bygga vidare från. För varje steg du tar på sparstegen desto lättare och roligare blir det, enligt min erfarenhet. Så du har mycket att se fram emot!

   Att sen barnet får dessa förutsättningar kommer förstås bli enormt bra. Grattis till er! Gäller bara att hålla i visionen och inte göra som "alla andra" med barn.

   Radera
  2. Grattis! Om man fixar sitt sparande efter man fått barn beror mycket på hur ens livsstil såg ut innan. Men när de är bebisar så skulle jag vilja säga att det är ganska enkelt att spara för man gör inte så mycket i början utan är mest hemma :) + att man ofta får ganska mycket saker och kläder i början.

   Radera
 5. Tack för en intressant blogg! Jag har ingen exakt siffra men jag sparar mer än 75% (troligtvis 80-90%).

  En fråga: hur tänker du kring valutarisken i utdelningarna från utländska bolag? Jag har själv mestadels amerikanska bolag i portföljen och funderar ibland på detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok ytterligare en av de nu totalt 4 spargudar som gjort sig till känna här i kommentarsfältet!

   Det är absolut något som kommer påverka. Men om vi ser det på längre sikt (mer än några år) så tror jag att det kommer jämna ut sig. Vid lägre $ får de ju högre konkurrenskraft och kan då göra högre vinster vilket kommer oss till goda genom utdelningarna bland annat. Sen om du tittar på företag som Clas Ohlson har de också ett beroende till $ så det löser inte allt att bara köpa svenskt.

   Men jag räknar med att perioder så kommer det komma in mindre med pengar, helt klart.

   Men jag kommer ha minst hälften i svenska kr och skulle inte vilja vara 100% beroende av dollarn. Av den här anledningen har jag faktiskt medvetet köpt på mig lite tillgångar i Euro också.

   Så med:
   - buffer/wibblekonto
   - marginal i passiva inkomsten
   - och inte mer än 50% i dollar

   Så tror jag att det kan funka. Om allt skiter sig har man ju alltid möjligheten att börja jobba igen :)

   Radera
  2. Tack för snabbt svar. Du verkar ha en genomtänkt strategi. Det är synd att svenska bolag inte tar utdelningar på samma allvar som de amerikanska. Det hade gjort det lättare för mig att investera här hemma.

   Radera
 6. Inkomst: lön+hyresintäkter. Amorterar inget, har ingen pension utan allt handlar om investeringar i buffert och aktier. Försöker spara mellan 10-20 % vilket också var vad jag klickade i enkäten. Men du fick mig att tänka till och räkna efter för de sista två månaderna och då landar jag på 75 %. Detta är inte något som kommer fortsätta i längden. Anledningen till detta sparande den sista tiden är att jag sålde av alla mina innehav på en depå hos en storbank i april och sen dess har jag en del likvida medel som jag försöker investera regelbundet + att börsen är ned nu. Tillslut kommer det nog handla om 10% tills vi flyttar hem igen. Det var lättare att spara i Sverige :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med hyresintäkter låter ju intressant!

   Skulle kännas mycket bra att diversifiera intäktsströmmarna på det sättet. Fram tills att jag har något att hyra ut så blir det lite extra exponering i fastighetsbranschen för min del.

   10% långsiktigt sparande är inte så tokigt det. Kanske bättre än 90% av alla svenskar?

   Radera
 7. Gillar inte utdelning som sparande, för mig är utdelning samma som omfördelning.

  hade gärna sett mindre spann på alternativen. Ligger på 15-30% som långtidsarbetslös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju en förenklad bild av verkligheten att ha dessa grupperingar.

   Mycket imponerande att du klarar dessa sparkvoter som arbetslös. Kanske en "spargud" om du hade arbetat :)

   Radera
  2. nja har inte riktigt koll men har för mig jag låg på samma %, gäller att anpassa utgifterna. Gäller att separera måste/vill.

   Man måste få in rutinerna så man håller nere utgifterna utan att man tänker på det för mycket.

   Radera
 8. Ja hyresintakter ar en riktigt bra "passiv" inkomst. Jag skriver "passiv" for det ar anda lite jobb som behover utforas. Men detta ar nagot som fler som bygger/koper hus borde se som alternativ i storstaderna. Var familj har kunnat gora mycket for dessa pengar under aren sasom: varit foraldralediga langre, studerat, rest och investerat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt om man vill ha annan sysselsättning är att läsa och uppdatera excel-ark hela dagarna :)

   Låter som att uthyrningen funkat bra för er. Funkat bra med hyresgästerna då också antar jag?

   Har funderat en del på ett boende med en stor och en liten bostadsdel. Då kan man, beroende på livssituation, bo i den delen som passar för stunden och ha en passiv inkomst från den andra.

   Radera
 9. Kul att du tänker i de banorna med en stor och en liten bodel och att man ska kunna skifta lite beroende på livssituation! Vi gjorde lite så som du tänker. Byggde ett hus med med en mindre uthyrningsdel och en större del. Huset är också byggt så att det också ska vara relativt enkelt att ta över hela huset om det skulle behövas. Vi flyttade in i den mindre delen först medan vi färdigställde den större delen. Dock bodde vi bara i den mindre delen i två månader, men det var ändå två månader som vi inte behövde ha dubbelt boende.

  Sen dess har vi haft den lilla delen uthyrd hela tiden och nu också den stora delen då vi bor utomlands. Att välja hyresgäster som man går bra ihop med är ett måste för det ska funka. Vi bor också nära ett universitetssjukhus så gästforskare finns det också gott om :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag förstått av andra är att just studenter och motsvarande är optimala hyresgäster på många sätt.

   Låter som ett spännande projekt att bygga hus. Själv ryggar jag tillbaka lite just nu kring en sådan utmaning. Men, vem vet, med tiden kanske även ett sådan projekt känns hanterbart. (bor i lägenhet just nu). Hoppas få mer tid och energi för just sådana här frågor när/om jag checkar ut från 9-5 livet :) Alltid härligt att drömma iaf.

   Radera
 10. Som sjukpensionär sparar jag 26% av min "inkomst".
  De hamnar i buffertsparande 1500 kronor, pensionssparande i form av aktier 500 kronor,
  återbetalning av lån 500 kronor, resa 500 kronor och sparande till bättre begagnad bil om 5 år, 500 kronor i indexfonder.
  Ak

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ak

   Tack för att du delar med dig, mycket uppfriskande att se att det i praktiken går att ta ett riktigt stort ansvar för ekonomin även med begränsade medel. Gissar att du känner dig som ett ekonomiskt fullblodsproffs!

   Om jag räknar rätt så är det alltså totalt runt 10.000 kr / månad som du har netto?

   Radera
  2. Lite mer har jag, men inte mycket ;-)
   För mig har det varit en process, att ta till mig tänket att spara mer och mer. Sen har jag tänkt till och gjort många förändringar. I grunden tror jag att det är en större fråga än bara ekonomi och sparande. I alla fall för mig. Att inte längre bara svälja det samhället förmedlar i form av reklam för ditten och datten, som vi ska köpa enligt dem. Nej, lycka ligger inte i en ny bil- även om en go känsla kan infinna sig i en dag eller två. Lycka är att ha förmånen att älska och hålla av människor, en partner, ett barn, en vän eller så. Men, det har tagit tid att ta mig hit. Förr var jag en som dränkte mina sorger i konsumtion och trodde det var en bra lösning... Bra att man förändras. Nytt mål nu är att spara häcken av mig, då min ålderspension om några år gör mig mörkrädd. Så jag drivs av både att jag tycker det är kul OCH att det är nödvändigt. Tack för dina fina blogg!
   Ak

   Radera
  3. Tack för förklaringen. Gläder mig att du uppskattar bloggen. Känns extra kul att det att det inte bara är folk mitt i karriären med höga löner som läser min blogg.

   Radera