Som en konsekvens av detta kan har jag nu runt 100 000 kr tillbaka på de egna skatteavsättningarna. Dessa går direkt in i portföljen - inte för att köpa aktier utan istället till att amortera ner mitt portföljlån.
Med denna amortering samt utdelningarna fram till sista juli kommer jag landa ganska så precis på en belåningsgrad om 7,5 % i portföljen. Resten av året planerar jag att löpande ta ut ca hälften av utdelningarna och låta resterande delar jobba ner portföljlånet ytterligare.
Med 7,5 % belåningsgrad kommer belåningen stiga till 15 % om portföljen tappar halva sitt värde. Och om portföljen går ner 75 % hamnar portföljbelåningen på 30%. Vilket också är den absoluta gräns för belåningen som jag aldrig vill överstiga.
Mot slutet av detta år eller under 2019 gissar jag att portfölbelåningen hamnar på runt 5%.
Har fortfarande inte släppt tanken på att bli helt skuldfri vilket kommer hända om jag låter min sambo köpa halva lägenheten (hon sålde ju sin lägenhet för inte så länge sedan) och fortsätter beta av portföljlånet med en del av utdelningarna.
>> Länk till den belånade portföljen
Följ bloggen via mejl, Twitter, Facebook eller Google+
Vadan denna skuldfrihet? Med den inflation vi har samtidigt med negativa räntor, så är det ju nästan ett måste med skulder :)
SvaraRaderaAtt vara obelånad är inget måste från min sida. Några alternativ till att vara obelånad är att köpa större boende i Stockholm, ett till boende i södra Sverige, ett semesterboende i Spanien eller liknande.
RaderaJag tror det blir mindre attraktivt med belåning ju större kapital man har. Själv försöker jag belåna så mycket att räntan neutraliserar utdelningen ur skattesynpunkt. Därigenom blir det ingen skatt. Klart det är en större risk och man måste ha en plan B. Hävstången slår hårdare nedåt än uppåt. Just nu 42% belåningsgrad.
SvaraRadera