- EPR Properties på 53,96
- Transalta Renewables på 11,50
- Clas Ohlson 97,65
- Hennes & Mauritz på 122,10
Har inte tillfört några likvider på Avanzakontot vilket lett till att belåningen ökat något. Fram till sommaren kommer portföljen själv ha dragit in över 200.000 kr i utdelningar vilket oavkortat går till att amortera portföljlånen.
Vidare har jag en viss kontantbuffert där det även matas in nya pengar genom bloggens intäkter samt några enstaka debiterbara konsulttimmar. Nu för tiden har jag lite dålig koll på vad jag spenderar men det råder inte några tvivel om att pengarna bränns snabbare än vad det sätts in på kontot. Förhoppningsvis får jag tillbaka en del på skatten när jag deklarerat mitt företag - men det återstår att se.
Kommer på mig själv att allt oftare fundera på om det verkligen är värt att hålla på med enskilda aktier istället för att köra breda och billiga indexfonder. Det är nästan att jag i smyg går och hoppas att min egen förvaltning ska gå sämre än index så att det finns anledning att byta till indexfonder.
Än så länge har dock Seglarportföljen avkastat bättre än de produkter jag ser som ett alternativ. Vi får se om jag finner skäl att återkomma i frågan.
Följ bloggen via mejl, Twitter, Facebook eller Google+
Har precis som dig också funderat på indexfonder, speciellt när man blir fri då vill man väl lägga tiden på annat? :)
SvaraRaderaMed vänlig hälsning / Frihetsmaskinen
Problemet är bara att så lite som 1% överavkastning mot index varje år blir enorma summor på sikt med en stor portfölj. Men allt är inte heller pengar så handlar nog ytterst om man är intresserad eller inte.
RaderaFunderar också på om det är värt tiden med enskilda aktier. Dock tror jag att jag kan klara att slå index men frågan jag ställer mig är omjag klarar av att slå topp fonder av bla didner o gerge? Det är inte lätt och jag betalar gärna 1.6% för att få deras historiska avkastning.
SvaraRaderaOm jag skulle gå över till fonder skulle lejonparten definitivt ligga i breda och billiga indexfonder. Kanske att jag skulle överväga att ha max 10 - 20% i aktiva fonder så att förvaltningsavgiften totalt sätt inte blir för stor.
RaderaSå länge avgiften betalar sig är det värt oavsett vad de har för avgift. DoG avgift har helt klart betalat sig bättre än en billig index fond sedan starten 94. Samma sak gäller Carnegie Sverigefond sedan starten på 80 talet.
RaderaHistorisk avkastning är inte det samma som framtida avkastning. Kolla gärna upp Skagen fonder som under många år gick bätter än index sedan vänd det. Är mycket tveksam till om det är värt att betala extra för aktiv förvaltning.
Radera/Henrik
Precis, inte svårt att hitta en fond som gått bättre än index. Problemet är att man behöver göra det i förväg. Det är betydligt svårare.
RaderaVilken skagen fond tänker du på? Om ett fondbolag överavkastat i mer än 30 år med olika förvaltare. Tror du då att avkastning beror på förvaltaren eller kulturen de befinner sig i? Alla vet att man inte kan se till historien men det och intervjuer med förvaltarna är det enda man kan gå på. Samma sak gäller för stock picking.
RaderaBåde Skagen Global och Kon-Tiki. Kollar man flera år tillbaka så gick dom klart bättre än index sen hände något. Tittar man på dom sista åren så underpresterar dom men deras avgifter finns såklart kvar.
RaderaJag tror att det bästa man kan göra om man tittar åt fond hållet är att köpa investmentbolag i sitt privata sparande och är man väldigt sugen på någon speciell fond, typ DoG som ju faktiskt är en fond som överpresterat och skulle kunna fortsätta göra det, så köper man den i PPM där man får rabatt på avgiften.
/Henrik
Hej seglaren!
SvaraRaderaHur fungerar det egentligen med indexfonder? De lämnar ingen utdelning utan återinvesteras i fonden. Vad menas med det? Får jag fler fondandelar som kan generera ränta på ränta. Eller ökar bara portföljens värde med "utdelningen"
Med vänlig hälsning Batman
Tror man får fler andelar i fonden men är inte säker. Med det upplägget får man sälja 3-5% av fonden varje år för att ordna sin egen utdelning.
RaderaJag har utdelande indexfonder. Bla SEB Sverige indexfond utd. Den delar ut i Maj. Dom pengar brukar jag återinvestra i utdelande aktier.
RaderaDe flesta fonder återinvesterar själva så att värdet ökar precis som i en vanlig portfölj. Tidigare så var fonderna tvungna att skicka vidare sina mottagna utdelningar för att undgå reavinstskatt, men det ändrades när man införde en schablonintäkt på 0,4% vid varje årsskifte. Därför ska fonder (inkl börshandlade sådana) som lämnar utdelning alltid ligga i ISK eller KF för att undgå dubbelbeskattning.
RaderaMvh Mattias
Fast i fonder får du ju ingen utdelning så du får ju istället sälja innehav för att finansiera levene
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaÖvervikt Sverige kanske kan motiveras av att du ska leva och konsumera här i landet. Då kanske du vill ha en avkastning som mer korrelerar med den ekonomiska utvecklingen i Sverige och hänger samman med den valuta du ska spendera. Frågan är hur stor övervikt det i så fall motiverar.
RaderaI princip alla bolag på large cap är globala spelare och där får man sin exponering.
RaderaFår man bara placera pengarna i en enda fond är det som jag ser det givet att det blir en globalfond. Sen är det förstås inte fel att brodera ut det lite, men åtminstone 50% skulle jag själv lägga i globalfonder.
RaderaDNB Global Indeks
SvaraRaderaSwedbank Robur Access Asien
Didner & Gerge Small & Microcap
Catella Credit Opportunity
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Länsf. Tillväxtmarknad Indexnära
Min breda fondportfölj, lyckats slå SIX Return Index ganska duktigt sedan nästan två år tillbaka då jag startade den. Det är ju inget rättvist index att gämföra med då jag har stor exponering globalt. Men trots det är mitt mål att min portfölj ska avkasta bättre än SIX Return Index över tid.
Mitt bästa val var att gå från att aktivt investera i aktier, till att, till största del inverstera mina pengar i breda indexfonder. Men även krydda med några aktivt förvaltade fonder där jag verkligen tror på förvaltarna.
Men att bara lägga någon timme om året på portföljen har passat mig som handen i handsken.
Allt gott!
DNB.... 30%
RaderaSpiltan... 20%
Länsf.... 5%
Swedb.... 20%
Didner... 20%
Catella.... 5%
Ja det är fantastiskt hur enkelt man kan göra det!
RaderaJag har allt i fonden DNB Teknologi sedan 3 år tillbaka. Plus cirka 60 procent så jag är nöjd.
SvaraRaderaBorde dock gått in i fonden långt tidigare.
500 procent upp på tio år skåpar ut det mesta...
Minst 50% i globalfond, basta! :P
RaderaLåter oerhört riskabelt att vara all in i en teknologifond idag. Stor risk att man gör en "köpa dyrt och sälja billigt". En sektorspecifik fond (som dessutom gått oerhört starkt länge)kan faktiskt krascha mycket djupare än en bred indexfond, och då är risken stor att psyket spelar dig ett spratt och du säljer billigt.
SvaraRaderaAtt växla över till breda och billiga indexfonder med geografisk spridning över hela världen är ett hett tips!
Just sayin´
Har i perioder investerat en del av portföljen i indexfonder, men varje gång kommit fram till att det är mycket roligare att äga aktier i enskilda bolag. Sedan är väl väl frågan om ens totalavkastning blivit bättre med enskilda aktier i portföljen. Om man ska tro Buffett är det inte så.
SvaraRaderaBlir en annan ekvation när man räknar på det hela som ett intresse istället för rent krasst som ersättning för den nedlagda tiden.
RaderaDock kvarstår den viktiga frågan om att försöka öka inkomsterna. Har man en riktigt låg lön är det nog värt att byta bort en del portföljtid mot utbildning och karriär.