tisdag 26 december 2017

Vad ska jag göra första tiden som fri?

Har tidigare varit några av bloggens läsare som undrat vad jag ska göra med min tid som fri.

Rent spontant känns det inte som ett problem att fylla dagarna med saker jag vill göra - men det återstår förstås att se hur det blir. En av poängerna med att vara fri för mig är precis just det att inte ha så mycket bokat.

Inleder med en fyra veckor lång semester (kan man ha semester som pensionär?) i solen och när jag kommer tillbaka är jag alltså själv ansvarig för att sätta agendan på dagarna.

I ett första skede kommer jag försöka strukturera upp dagarna kring saker som träning, promenader, matlagning och lite bloggande. Om jag är i behov av lite mer social stimulans blir det till att försöka få till lite lunchdater. En annan grej jag är sugen på att ta upp igenom är dansandet.

Som en inledande preliminär plan för den första tiden känns det som att det räcker gott och väl i detta läge.
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix
Innehaven >> Seglarportföljen

23 kommentarer :

 1. Hej tänkte fråga nu när du har en utdelning på en miljon om året i utdelning hur mycket har du själv behövt investera totalt? Och då menar jag utan utdelningspengar du återinvesterat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, vet inte om eller när jag kommer ha 1 miljon kr i utdelningar per år. Förmodligen behöver portföljen vara nästan 4 gånger så stor som den är idag.

   Räknar man på 4% direktavkastning så krävs en portfölj på 25 miljoner kr. Men tycker du att det är ok med 7% direktavkastning krävs "bara" lite drygt 14 miljoner kr :)

   Radera
 2. En fördel med att vara fri är att det finns möjlighet att göra saker som tar en del tid i anspråk men som kanske inte ger så mycket intäkter (eller några alls). Är man inte ”fri” så hinner man förmodligen inte det pga heltidsjobb och man har nog heller inte råd att sluta jobba.

  Jag själv skulle tycka om att hjälpa mindre företag med deras affärsutveckling för det är något jag vet att jag kan och jag tycker det är väldigt roligt. Men det tar då som sagt en del tid utan ge så mycket intäkter så det är svårt att sluta jobba för något sånt. Men den dagen närmar sig. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Låter som att du har en klar bild över hur du skulle vilja spendera din tid om du fick bestämma helt själv.

   Radera
 3. Njut av semestern! Tack för en intressant blogg och lycka till med livet i den finansiella friheten! Jag ser fram emot att läsa om hur det går, vad du gör om dagarna etc.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon

   Tack, kommer fortsätta med bloggen så länge som ni läser och jag tycker det är roligt.

   Radera
 4. Grattis till friheten.
  Jag har själv haft den sen flera år.

  Det är inte svårt att fylla dagarna.
  Den stora skillnaden är vad du gör (du bestämmer) och hur lång tid det tar (du bestämmer igen).

  Det betyder att man kan lägga lång tid på att få det man gör att bli helt perfekt och få både djup och bred kunskap och erfarenheter.
  Som i sin tur ger nya möjligheter....

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Besser

   Har nog missat att du checkat ut men grattis i efterskott! Ja, det känns verkligen spännande att nu gå in i "transition" mot det nya livet. Gäller dock att jag tycker det är kul och att portföljen fortsätter att gå bra för att det ska bli varaktigt.

   Radera
 5. Jag hade nog pluggat nåt spännande på halvfart. Men det är nog bäst och se hur du lyckas fylla dagarna först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plugga är absolut något jag skulle kunna tänka mig på sikt. Men precis som du är inne på vill jag nog ha minst ett halvår för att känna in nya situationen.

   Radera
 6. Grattis!
  Fortsätt nu och blogga om livet som fri, det är nu det blir riktigt intressant för oss som har drömt om det länge!
  Själv är jag i ett läge där livet knappt skulle ändras alls, då jag är pappaledig. Ska skriva ett inlägg om det.
  Tack för en spännande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jobb och Firma

   Din blogg var en dem jag följde för några år sedan - vill passa på och tacka för inspirationen jag fick. Nu när man "driver eget" blir det tyvärr inte så mycket tid till att läsa andras bloggar.

   Inte uppdaterad på din nuvarande sits men låter bra med pappledighet. Inte helt lätt att ta det sista steget och säga upp sig, men i mitt fall underlättade min sjukskrivning beslutet.

   Radera
  2. Jo, föräldraledighet är en ledighet helt utan frihet ;)
   Inte särskilt nära för oss att kunna hoppa av, vi blåser helt enkelt för mycket pengar.
   Hoppet levet dock och livet är underbart!

   Radera
 7. Dina dagar kommer nog att fyllas med annat, så blev det för min mamma (hon arbetar som daytrader). Ha en fin semester och njut! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fröken

   Tack, julen var lugn och nu ligger jag däckad i förkylning men hoppas känna mig bättre till nyårsafton.

   Låter minst sagt spännande med en mamma som arbetar som daytrader!

   Radera
 8. Är det någon under 80 som har problem med att fylla dagarna? Det där känns mest som en anklagande fråga från någon som har fullt upp med uppgifter han/hon inte valt själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det nog vara. I grunden är jag ganska lat så för mig personligen blir det nog viktigt att få till ett vettigt schema att utgå ifrån. Sen finns förstås alltid risken att fastna för länge framför datorn eller i andra meningslösa aktiviteter.

   Kommer nog ändå kosta på mig att vakna utan väckarklocka första månaderna iaf :)

   Radera
 9. Skulle det inte vara kul att läsa någon intressant kurs på något universitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, men inget jag planerar för närmsta tiden. Vill inte ersätta jobbet med något annat stort åtagande just nu.

   Radera
 10. Köp hund och lär den trixx så den blir som turbo i snoken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpa hund är ett ganska stort ansvar som jag inte är så säker på att jag vill ha. Däremot gillar jag verkligen hundar. Lekt med tanken att vara hundvakt.

   Radera
 11. Om jag hade sluppit jobba hade antalet timmar jag ägnat åt läsning ökat väldigt mycket. Jag hade nog suttit och läst hela dagarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, läsa lite mer än grej jag ser fram emot!

   Radera