torsdag 19 oktober 2017

Filmtajm nr 5: Milton Friedman

Milton Friedman - Nobelpristagare i ekonomi och kanske en av de mest betydelsefulla ekonomerna de senaste 50 åren.

I filmerna nedan förklarar han de grundläggande teorierna om hur ekonomi, marknader och pengar fungerar.

Även om man inte delar hans slutsatser så får man ändå ge honom rätt i att världen i rask takt har rört sig mot mer frihandel, mer kapitalism och mer marknadsekonomi.


Tycker det är intressant gå direkt till källan. Vad kan då vara bättre än att titta på några av de inspelningar som finns av Milton Friedman själv.

Det är inte något annat än rent ut sagt hisnande att tänka på hur stort inflytande dessa idéer har fått. I stort sätt alla på jorden lever i dag sina liv i konsekvenserna av dem - oavsett om man gillar dem eller inte.

Många av klippen kommer från tiden runt 80-talet när man kunde börja studera effekterna av att ha en stark central styrning i kombination med att förbjuda fri handel och fri företagsamhet.

Den gode Friedman har definitivt utmanat mitt eget sätt att förhålla mig till vissa saker.

Obligatorisk att kolla de tre första korta klippen!



Klipp nr 1
Den giriga kapitalismen




Klipp nr 2
Pennan som får människor över hela
världen att samarbeta frivilligt




Klipp nr 3
Varför finns det så många fattiga
när det finns så mycket rikedom?


Trött på den här gubben nu? Kanske då bättre att kolla in någon av de mer lättsamma Filmtajmklippen nedan:

Men om du fortfarande är nyfiken på vad Milton har att säga finns fler möjligheter nedan. Missa då inte protesterna när han i Stockholm år 1976 ska ta emot Nobelpriset i ekonomi (9:15 minuter in i sista filmen).


Invandring



Omfördelning av
rikedomar genom arvsskatt




Fackförbunden, flyget och läkarna



The gold standard och hur pengar skapas




Varför finns monopol?




Reglering av läkemedel




Om Milton Friedman





17 kommentarer :

  1. Rekommenderar hans bok "Free to choose"

    SvaraRadera
  2. "What are they investing in?!"
    "Well...in oil and everything..."
    Kanske inte blir mer klockrent än så ;D (Från klipp nr3)

    http://www.kronantillmiljonen.se/

    SvaraRadera
  3. En rättskaffens man, med stort positivt inflytande på världen!

    "Auktoritära regimer skulle därmed få det svårare att kontrollera medborgarna ifall de inte hade möjlighet att detaljstyra ekonomin i landet." Sug på det, Sossar, Reinfeldt &Co.

    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns onekligen en viss spänst i den mannens tankar.

      Radera
  4. Svar
    1. Ekonomipriset är inte något riktigt Nobelpris. Friedman är alltså inte Nobelpristagare.

      Radera
    2. - Alfred Nobel vrider sig ett kvarts varv i sin grav

      Radera
    3. Det är som att kalla prosecco eller cava för champagne: det kan vara gott, men det är inte the real thing.

      Radera
  5. Både Reagan och Thatcher var influerade av Friedmans teorier. Uppenbarligen är teorierna bara just teorier. Båda England och USA sliter fortfarande idag med de underskott som bildades i statsfinanserna till följd av de avregleringar, privatiseringar och skattesänkningar som Thatcher och Reagan genomförde. Var i US häromåret, infrastrukturen påminner i mångt och mycket om det vi ser i TV från Ryssland. Vägar, järnvägar broar är i uselt skick. Lappat och lagat istället för underhåll. Elledningarna ser ut som om de Indiska lösningarna varit förebild. Sopor i mängder. Ser inte turisterna misären? Folk som tigger överallt, men ack så fria de känner sig amerikanarna. Fast det är väl bara propagandan som gör att de tror sig vara det.
    Estland som lyfts fram i ett av programmen ovan ser för övrigt nästan likadant ut. Deras platta skatt och allt, men med 400 euros i pension klarar sig ingen utan familjens stöd när priserna är i paritet med våra svenska.
    Friedmans teori är i bästa fall en sympatisk en teori om än svag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Videoklippen förklarar ju de grundläggande principerna bakom marknadsekonomi, pengar, fri handel, fritt företagande och den inneboende kraften av att människor får välja själva.

      Är verkligen inte någon expert på området men sist jag kollade var det inte bara USA och England som körde detta.

      Även i Sverige som historiskt varit ganska socialistiskt har ju avregleringarna gått ganska snabbt och de ser inte ut att minska framöver heller.

      Radera
    2. Det är ju bara det att den fria marknaden är en utopi. Företag skapar monopol, ingår kartellbildningar eller konkurreras ut (ibland för att de inte går med i kartellen.) Människor får sällan eller aldrig välja själva.

      Chicagoskolan med Friedman förstod sig aldrig på ekonomi, alternativt var de uppköpta av sina finansierer. Klipp nummer tre är klassiskt för det. Här talar han om att arbetsmarknaden ska vara helt oreglerad, minimilöner ska bort i tron att fler ska få arbete och att välståndet ska öka... De länder som följt hans förslag eller lever under med en oreglerad arbetsmarknad har fått se sjunkande produktivitet och reallöner över hela linjen. Hur tror du Sverige och många andra länder skulle ha sett ut utan en stark fackföreningsrörelse? Jag tror vi varit ganska lika USA, två veckors semester max, folk har tre jobb för att överleva, betala för skolgång efter grundskola, ingen fri sjukvård m m. Kort sagt ingen generell välfärd och en massa folk i fängelserna som aldrig fick en chans till ett värdigt liv.

      Radera
    3. Lite mer utförligt formulerat här:
      http://www.riosmauricio.com/wp-content/uploads/2013/07/The-Great-Deformation_David-A.-Stockman.pdf

      Radera
    4. Tack för länken men pallar inte läsa över 700 sidor tyvärr.

      Här är länk till en statlig godkänt dokumentär av Herr Friedman. Där pratar man bland annat om skillnaderna mellan hans forskning och hans politiska gärning som jag uppfattar att du är inne på.

      https://urskola.se/Produkter/179641-Bildningsbyran-ekonomi-Friedman-och-friheten

      Radera
  6. Tack, den bekräftade förvisso bilden av honom. Han ville bara ha en makt på arbetsmarknaden, nämligen kapitalet. Omsatt i praktiken skulle Miltons idéer troligen enbart leda till förslavande, stagnation och till slut en enda kraft som styrde över allt. Visst vore det fint med en värld utan stat, men det fungerar inte i praktiken. Han är i grunden ganska lik Adam Smith. Vilket i innebär att han inte tillfört särskilt mycket nytt.

    Du behöver inte läsa alla 700 sidor. Sök bara på Friedman så kommer det som är intressant rörande honom fram.

    Trevlig helg och lycka till med investeringarna! Det har varit en fantastisk vecka:-).

    SvaraRadera