lördag 11 februari 2017

Bloggens 6 hemliga mål (2/2)

Då var det dags att avslöja bloggens hemliga mål. Är av uppfattningen att det är viktigt med inre drivkrafter då dessa inte är lika utsatta för extern påverkan som vad andra tycker och tänker, samhällets värderingar, reklam osv.
Har under de senaste 10 åren gått från att vara relativt externt motiverad - en Svennebanan? (länk 1, länk 2) - till att nu framförallt drivas av mina egna värderingar och mål. Detta oavsett vad majoriteten av min omgivning gör. Det är något som jag medvetet jobbat med även om jag misstänker att den stigande åldern kan ha något med saken att göra.

I o m avslöjandet nedan så minskar förstås den interna motivationen en anings. Men det är helt ok eftersom jag redan har kommit så långt på min resa och är relativt djupt förankrad med min inre målbild sedan några år tillbaka.

 

Del 1 | del 2

De sex hemliga målen med bloggen:
1. Bli bättre på att skriva 
2. Skapa en blogg som jag själv skulle vilja läsa 
3. Inspirera andra och komma i kontakt med likasinnade 
4. Öka min egen motivation
5. Gratis fritidssysselsättning
6. Ha någon att rapportera till

Punkterna 1 - 3 hittar du i del 1.

4. Öka min egen motivation
Om jag minns rätt påbörjade jag min resa mot ekonomiskt oberoende för nästan 10 år sedan. Just där och då hade jag inte något uttalat mål om att spara en viss del av inkomsten eller att på sikt kunna sluta jobba. Det var mer drivet att jag hade förstått att aktier var något som jag skulle kunna tjäna pengar på.

Allt eftersom tiden gick blev jag mer intresserad av investeringar och privatekonomi. Detta parat med vissa personliga framsteg gjorde att jag efter några år ökade fokus på dessa områden. Efter att av en ren slump ramlat in på bloggen Early Retirment Extreme runt 2009/10 blev jag smått chockad av möjligheterna som kunde öppnas upp sig om jag var villig att ifrågasätta mina valda sanningar och ändra perspektiv.

Någonstans här såddes fröet till att det faktiskt skulle kunna vara möjligt att äga min egen tid någon gång i framtiden. Allt eftersom jag såg att det var möjligt att öka sparkvoten undan för undan och att även investeringarna lönade sig blev det lite tydligare för mig själv att jag siktade på att nå full ekonomisk frihet. Runt 2012 började jag styra om investeringsstrategin mer mot utdelningar.

Sakteliga började jag inse att det bara var en tidsfråga innan jag skulle lyckas nå mitt mål och det blev då viktigt att - över tid - hålla uppe motivationen. Detta togs uttryck i form av rätt mycket labbande med excelberäkningar av sparkvoter, utdelningar, 4%-regeln osv. Till sist startade jag bloggen för att verkligen spegla mitt engagemang. Lite förenklat skulle man skulle kunna säga att jag har gått från "fake it until you make it" till att helt och hållet integrerat alla kritiska komponenter för ekonomisk frihet i mitt liv.

Nu förtiden kan man säga att jag kontinuerligt vattnar min egen trädgård genom att skriva här på bloggen. Återväxten är förbättrad motivation, fler utdelningar och inte minst era kommentarer här på bloggen.


5. Gratis fritidssysselsättning
Finns mycket kul man kan syssla med på fritiden - så varför ska jag nödvändigtvis välja något som kostar pengar? En rolig övning man kan göra att skriva ner allt man tycker är kul på en lång lista. Man skapar sedan två kolumner, en där du för in allt som kostar pengar och den andra kolumnen är till för allt som är gratis eller billigt att göra. Några exempel från mitt eget liv:

Kostar
Åka slalom i alperna
Semestra utomlands
Segla
Åka på dansläger
Spela tennis
Träna på gym
Restaurangbesök
Köpa bok och läsa
Lyssna på betalmusik

Kostar inget / billigt
Längdskidor
Långfärdsskridskor
Gå ut och dansa en kväll
Gå till bibblan och läsa investeringstidningar
Läsa en lånad bok
Blogga
Cykla
Bada
Promenera
Löpträna utomhus
Träna hemma
Laga mat hemma
Lyssna på mp3-låtar eller gratis-streaming

Eftersom jag ändå inte hinner med att göra allt på båda listor väljer jag att fokusera på listan som är gratis/billigt. Svårare än så är det inte att leva billigt och precis lika roligt som alla andra.

Det fina med att blogga är - förutom att det både roligt och gratis - att det trillar in en och annan krona i reklamintäkter :P


6. Ha någon att rapportera till
För några år sedan körde jag ett mentorsprogram och upptäckte det fina med att ha någon att rapportera till. Och då inte bara i arbetsfrågor utan även privata målsättningar som man strävar mot. Ni läsare fungerar lite så, en fiktiv person som jag kan skriva till och berätta om allt jag gör och alla galna idéer jag har. Även om min sambo numera är ett regelbundet investerande "badass" så tror jag hon hade tröttnat på mig om jag terroriserade henne med allt jag tänker på kring investeringar, utdelningar och sluta-jobba grejor.

Finns ytterligare en viktig aspekt här och det är "man får det man fokuserar på". Att tänka en tanke är en form av fokus. Att få tankarna strukturerade, formulerade och nedskrivna i en blogg där det är fritt för vem som helst att läsa - är ytterligare några grader av fokus. Och är det inte tillräckligt genomtänkt får jag säkert höra det här på bloggen av er läsare.Läs också bloggen bästa inlägg vilka finns samlade under fliken bag-of-trix.

photo credit: Sudden Fiction via photopin cc

14 kommentarer :

 1. Punkt 3. Inspiriera andra... Det kan jag skriva under på. Mig har du definitivt inspirerat. Vilket jag skrev om redan innan jul.

  http://investeralitemera.blogspot.se/2016/12/investera-lite-mera.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är den allra finaste belöningen men kan få som bloggare, tack för det.

   Kul med 10-årsplan och alla etapper du skrivit upp :)

   Radera
 2. Hej, Intressanta målsättningar. Även om jag inte skrivit på det sättet du gör, så kan jag själv identifiera mig med det. Det ligger helt klart mycket i det du säger där. Får man finnas med på din blogglista till höger, möjligen? Så lägger jag upp länk till dig med på min.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar - har lagt upp dig på blogglistan.

   Radera
 3. Gillar verkligen din blogg. Kan du inte berätta om hur du kom tillbaka ifrån din utbrändhet och hur du hanterar ditt liv så att det inte händer igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentar. Har inte kommit tillbaka från utmattningssyndromet ännu så nog inte bästa personen att fråga. Även om det sakta blir bättre med tiden så är det en lång resa. Kanske skriver något i sommar om det fortsätter åt rätt håll.

   Radera
  2. Ja, gör gärna det. Var lite läskigt att läsa om det i somras eftersom jag precis också trillat dit. Tyvärr började jag jobba heltid under hösten och känner att nu börjar allt ta emot och ibland blir det totalstopp i huvudet, helt sjukt att man inte ska kunna leva som man gjort innan. Funderar på att sjukskriva mig igen, men det tar emot. Är du fortfarande sjukskriven?

   Radera
 4. Äntligen kom sista delen! Du vet att jag har väntat.

  Jag gillar speciellt nr 5. Där kan alla hämta både inspiration och spartips. Jag ska ta med mig den direkt och se till att göra lite gratisgrejer. Direkt efter att jag kommit hem från Sälen och skidåkning (dyrvarianten men jag har iaf aktieägarrabatt hos Skistar).

  Även nr 6 känner jag igen mig i. Det är en av de stora anledningarna till att jag bloggar själv.

  Ha en fortsatt go dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med lite överlapp mellan oss då :) Ja, nr 5 tål att tänkas rejält på då det är lätt hänt att glömma allt som händer omkring oss hela tiden och vilka möjligheter vi egentligen har.

   Radera
 5. Spännande inlägg! :)

  Just det här med gratis nöje har jag inte riktigt tänkt på tidigare, men visst är det roligt att skriva av sig ibland. Titt som tätt känner jag däremot ett "måste" av att skriva något och de tankarna vill jag få bort :P

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland kan det infinna sig en sådan känsla för mig med. Men försöker hålla rent runt bloggen och bara skriva när jag får lust. Med ett resultat om lägre inläggsfrekvens som följd.

   Radera
 6. Intressant med gratisnöjen. Lyssnade precis på Tim Ferris intervju av Mr Money mustache och han talar mycket om att hitta tillfredsställelse i det lilla. Att hitta saker som skapar glädje och nytta utan att för den skull behöva kosta. Tror du hittat din egen källa här :-). Tack för du delar med dig & trevlig helg! Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars och tack för den trevliga kommentaren.

   Bra MMM intervju med Tim Ferris, tyckte han hade intressanta frågor även om jag har lite svårt för hans bok "4 hour work week" och hur han förhåller sig kring saker och ting.

   Radera