fredag 24 februari 2017

Segla aldrig med havstulpaner

Du bestämmer dig för att segla.

Noggrant går du genom dina behov och väljer en skuta som ska föra dig över de stormande haven tills du är framme och kan angöra den trygga hamnen.Eftersom det är begränsat med utrymme måste du prioritera. Allt du väljer att ta med fyller en noggrant uttänkt funktion. Med fullastad båt styr du äntligen ut från hamn.

Du går upp i vind och hissar segel i den tilltagande förmiddagsbrisen. Du känner hur vinden vänligt men bestämt tar tag i storseglet som sakta börjar driva skeppet framåt. Det enda ljudet du hör är ett lätt forsande när skrovet bryter vattenlinjen.

Du ser klarblå himmel och känner hur solen värmer dig i den svala och krispiga havsluften. Det går en oemotståndlig skön känsla genom hela kroppen - life is good!

Här har du seglat förut och du ligger rätt för att undvika fjärdens grynnor. Vinden trycker på och båten svarar med att luta sig lite mer.
- Men det känns inte som att båten rör sig lika snabbt som den borde med den här fina vinden, hinner du tänka.

För säkerhets skull kollar du knopmätaren som mycket riktigt bekräftar din farhåga. Det går alldeles för långsamt med tanke på den ändå relativt kraftiga vinden.

- Järnplåtars satfläsk, utbrister du. Har ju glömt att skrapa botten fri från havstulpaner innan jag sjösatte henne. Hur kunde jag glömma det - hur kunde jag vara så dum?
När du återhämtat dig från den initiala chocken över detta fiasko i förberedelser gör du en snabb överslagsberäkning. Du konstaterar att seglingen kommer ta lite grovt 20-30% längre tid än planerat pga bottens ojämnheter och den därav mycket försämrade förmågan att nästan friktionsfritt glida fram i vattnet.

Aj aj aj - bara att vända tillbaka - gör om och gör rätt.


Dagen efter bestämmer du dig för att investera...

Skulle aldrig skriva er på näsan att det är precis lika dålig idé att investera med höga avgifter eller att spara med höga löpande kostnader som det är att segla med botten full av havstulpaner. Utan det får ni lista ut alldeles själva :PLäs fler inlägg om investeringar här.
4 kommentarer :

 1. Jävligt snyggt skrivet seglaren! Jag gillar hur du skriver inlägget som ett seglarinlägg. Extra kul att du heter just seglaren. Snyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller att passa sig för höga avgifter, precis som Warren B. säger :)

   Radera
 2. Jag har aldrig seglat förut men drivs ändå med när jag läser det här inlägget :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Segla är definitivt något som är värt att prova.

   Radera