söndag 4 oktober 2015

Portföljen

Som ni kunde läsa i det här inlägget har jag bestämt mig att vara helt öppen med hur mina investeringar ser ut.
Känns också kul att publicera detta då bloggens kanske vanligaste fråga är just - hur ser din portfölj ut?

Förutom att stilla en eller annan läsares nyfikenhet är min absoluta övertygelse att framtida köp/sälj/amorteringar kommer tjäna på detta då jag nu har er läsare att rapportera till.

Vill även passa på att säga att bloggen inte är tänkt att bli en aktieblogg på det sättet att det kommer publiceras analyser, målkurser och liknande. Det finns flera vassa bloggare som sköter detta utomordentligt bra och jag är inte övertygad om jag skulle bidra med särskilt mycket.

Här kommer är i alla fall innehaven i min portfölj så som dessa såg ut den 2 oktober 2015. Klicka på bilden här ovanför för att se detaljerna.

South32 Ltd (avknoppning från BHP) är ännu inte inlagd i sammanställningen ovan men utgör inte mer än någon tiondels procent av portföljen.
17 kommentarer :

 1. Alltid roligt att se hur andra gör med portföljerna, kan få en att fundera lite :)

  Gillar när det redovisas, då jag tycker det ökar transparensen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar.

   Hoppas att portföljen är intressant i sig eftersom det inte blir så mycket köp just nu. Dock rätt nöjd med att amortera då jag får 3,79% (minus ränteavdrag) i garanterad avkastning/lägre kostnader då jag amorterar på det dyraste lånet.

   Radera
  2. Mest fundersam på varför BHP istället för BBL?

   /tofo

   Radera
  3. läste nog lite väl fort..
   Är inte som mest vaken efter lunchen ;)

   Har dock sett fenomenet på andra bloggar.

   Radera
  4. Tofo:

   Javisst, det handlar om att man slipper ligga ute med källskatten för innehav som är noterade i UK (plc). Så jag har alltså aktien med ticker BBL vilken är en ADR i USA. Men företaget heter förstås BHP. :)

   Radera
  5. Ja källskattsdelen kan vara roligt med ADRer :)
   Dock så kan det vara lite knepigt ibland att veta vilka länder som har vilken typ avtal mellan varandra.

   Har själv en liten post i BBL.
   Lite knepigt då "samma" företag (mer eller mindre) har flera ADRer.
   I detta fall förklarar
   http://www.joshuakennon.com/bhp-vs-bbl-for-investors-in-the-united-states
   det mesta.

   Letar man ADRer så är denna sida bra.
   http://topforeignstocks.com/foreign-adrs-list/the-full-list-of-british-adrs


   /tofo

   Radera
  6. Tack för länken till sidan med ADR.

   Inte så duktig på beskattningsavtalen men det verkar i praktiken som att aktier från UK (bolag med plc i namet?) noterade i USA genom ADR inte har någon källskatt på utdelningarna, när de betalas till Sverige.

   Känner bloggens läsare till fler länder som har samma förmånliga skatteavtal med Sverige som UK verkar ha?

   Radera
  7. Gör ett nytt försök, bytte tydligen IP nummer under tiden...

   Nja Sverige har 10% med UK och Österrike (varför Österrik??), Kommer inte ihåg hur men tror USA räknas som transitland för ADRer eller nåt då de skickas tillbaka över atlanten. USA och UK har ett 0% avtal på utdelning. USA och Australien har även ett 0% avtal för privatpersoner men gäller dock bara om du är skattepliktig i USA.

   Nån som vet om USA har 0% med något annat land?

   Sen vet jag inte hur man får tillbaka från företag som betalar källskatten åt ägarna innan utdelningen, ex Australiska Billiton BHP.
   Du har även åtminstone en del ETFer som du aldrig ser nån källskatt på ex, BFK.

   De är de enda länderna jag hittat som Sverige har under 15% med.

   frågade skatteverket om en lista:
   "Nej ingen lista, detta står i skatteavtalen med respektive land."
   Så lär vara lite jobbigt att leta om ingen redan har gjort arbetet.

   Inte bara Billiton som kan ställa till det, Unilevel och Shell (fler?).
   Ingen aning men PLC känns vanligt.

   Känns idiotisk med ADRer från "samma" (mer eller mindre) företag med olika skattemässiga hemvister på samma utländska börs

   /tofo

   Radera
  8. Ok så du menar alltså att UK aktier i UK (t ex BP plc, ej ADR) så dras 10 % källskatt för utdelningen som skickas till Sverige?

   Och när BP plc finns som ADR i USA så blir det 0% källskatt pga avtalet mellan USA och UK.

   Radera
 2. Hur lång tid har det tagit att bygga upp denna portfölj? Tycker mycket verkar mycket bekant. Castellum och Bonheur för att inte tala om Deere tycker jag mig ha sett förut. Har du någon metodik eller något eget synsätt på placeringar??

  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tog dig tid att kommentera Lars.

   Starten var ungefär 2007/2008. Du kan få en rätt bra uppfattning kring både tid och utveckling om du tittar på fliken utdelningar.

   Undertonen i din fråga om synsätt och metodik uppfattar jag som att du inte är särskilt imponerad av hur jag har valt mina innehav. Men jag kan förstås ha fel.

   Med det sagt så är förstås huvudinriktningen placeringar i företag som ger utdelningar.

   När jag startade denna resa runt 2008 hade jag mer eller mindre noll ekonomisk kunskap gällande företagsekonomi och investeringar. Under resans gång har jag lärt mig av mina egna misstag samt fram för allt av andra bloggare, vilket jag känner mig otroligt tacksam för. Så att min portfölj har inspirerats av andra ekonomibloggare är inte så konstigt.

   Blev nyfiken på vad du själv använder för metodik och synsätt gällande investeringar.

   Radera
  2. Seglaren!

   Har ingen metodik, eller synsätt. Det viktigaste är att man trivs med sina investeringar. Castellum tycks många människor stortrivas med. Jag tycker det är det viktigaste att man mår bra, och trivs med sin portfölj.

   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 3. Baam! Så var vi över 1.000 sidvisningar på portföljen :)

  SvaraRadera
 4. Hej Utdelningsseglaren,

  Denna komplexa aktieportfölj tycker jag är en av de mest diversifierade jag sett, ur både branschrisk och valutarisk men också hur stor vikt bolagen har i portföljen. Jag har fått nya tips på högavkastande värdepapper som: Senior Housing, Kinder morgan, Northwest och Prospect capital. Tack!

  En fråga som är ren kuriosa, varför har du inte H&M kvar i portföljen?

  Mvh
  Robin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robin och tack för din kommentar!

   Ja det har blivit många bolag med åren. Trots mina medvetna försök att balansera portföljen på världsbasis samt att den har en direktavkastning runt 5,50% så går den ungefär som OMX30 - fast något bättre de senaste åren. Vi får se hur det utvecklar sig med tiden.

   Angående det högkvalitativa klädbolaget så sålde jag dem när de hade stigit. Såhär i efterhand var jag lite väl ivrig att diversifiera portföljen och öka direktavkastningen.

   Klassiskt misstag! Nu för tiden säljer jag max 50% av bolag som blivit för stor del av portföljen. Senast var det Starbux som jag halverade innehavet i.

   Prospect capital har jag bara med eftersom de har hög direktavkastning samt som hedge mot övriga bolag i portföljen.

   Radera
  2. Tack för ditt svar!

   Intressant att det i stort sett går som index, men direktavkastningen (5.5%) är högre än i OMX30 UTD.

   Lätt att man kanske tänker att man har nått toppen och vill sälja av allt för att höja direktavkastningen, bra strategi att bara sälja 50% när det nått för höga nivåer.

   Jag undrar ytterligare en grej hur du i så fall lyckas,
   Har du tid och möjlighet att följa utvecklingen i alla dina innehav. Har du kanske sorterat halva portföljen i "passivt" innehav eller kanske rent av hela ditt innehav i passivt ägande. Nyfiken är jag eftersom jag finner det svårt att äga fler än 10 bolag och samtidigt ha kontroll och insyn i vad som händer.

   Radera
  3. Bra fråga om att ha tid att följa innehaven.

   Min avsikt är att vara mycket (!) långsiktig och innehållet i portföljen har jag försökt anpassa enligt den strategin. Marknaden reagerar ju blixtsnabbt på allehanda rykten och spekulationer så att läsa information som bolaget skickar efter det har hänt lär knappast ge mig någon edge på marknaden.

   Värdet skapas ju av företagen själva. Jag skapar inget speciellt värde när jag läser årsredovisningarna (förutom att jag kan få information som gör att jag säljer vilket i så fall skulle bryta mot min grundläggande strategi om att behålla aktierna och inkassera utdelningarna.)

   Radera