söndag 11 oktober 2015

Så tuktar du Elbolaget

FreeImages.com/John Ridley
Såhär halverade jag mina kostnader för el - från 3.000 kr per år till 1.500 kr per år.Kriget mot elbolaget utspelar sig i princip på två planhalvor:

 • Elkonsumtionen - planhalvan där du bestämmer
 • Prissättningen - planhalvan där elbolaget sätter ramarnaElkonsumtionen
För att minska min elkonsumtion har jag bland annat gjort följande:
 • Använda Nexa fjärrströmbrytare för att lätt kunna stänga av allt som inte används
 • Bytt mina glödlampor till LEDPrissättningen
Prissättningen bestäms av de avtal du ingår med elbolagen.


För att få el till din bostad behöver du minst två olika avtal. Ett för själva elkonsumtionen (elhandel) och ett annat avtal för de kablar/underhåll som krävs för att leverera elen till dig (elnätet).


Elhandel
Denna del är konkurrensutsatt vilket innebär att det bara är att välja den med lägsta pris. För att göra det gick jag själv in på www.elskling.se och shoppade för stundens bästa erbjudande, vilket råkade vara Vattenfall.


Om du har marginaler i din ekonomi (vilket du förstås har om du läser denna blogg ;) ska du självfallet välja ett avtal med rörligt pris vilket oftast blir billigare över en längre tidsperiod.

De förmånliga avtalen via Elskling brukar vara på 1 år så av den anledningen är det viktigt att skriva in i kalendern när det är dags för nästa kontroll på Elskling.


Elnätet
Elnätet består alltså att den infrastruktur som behövs för att leverera elen till dig. Detta område kan du inte påverka på samma sätt som elhandeln eftersom säljarens har ett form av monopol då du INTE kan byta leveratör för elnätet på något enkelt sätt. Företaget som har ditt elnät har alltså mycket goda förutsättningar för att plungslå dig för din inkoppling till elnätet - vilket priset som Ellevio fick betala för Fortums elnätsdel är en god indikator på.Så för att repetera:
 1. Sänk din elkonsumtion
 2. Byt till elbolag (för elhandeln) med lägst pris
 3. Välj rörligt elpris om du har goda marginaler i ekonomi
 4. Upprepa från punkt 2 varje år


För mig resulterade det här en besparing om 1.500 kr per år. Med ränta-på-ränta effekten så innebär det en besparing på över 22.000 kr på 10 år. Då räknar jag förstås med att pengarna placeras på börsen med en årlig avkastning om 7 %.


Hur ser då Utdelningsseglarens elräkning ut?
 • Elkonsumtionen under perioden januari - september är totalt 569 kwh eller ett snitt om 63 kwh / månad
 • Prognosen för elkonsumtionen pekar alltså på 760 kwh för hela 2015.
 • Räknat i kronor betyder det ungefär ca 120 kr / månad uppdelat på
  • 40 kr / månad i elhandel
  • 80 kr / månad i elnätsavgifter

10 kommentarer :

 1. bor du i en hundkoja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor i en normalstor 2:a och har ett 12 år gammalt kylskåp som inte är speciellt energisnålt.

   Radera
 2. Imponerande låg elkonsumtion!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Det jag framförallt är nöjd med är att det inte har någon negativ påverkan på mitt liv. Det är helt enkelt en besparing som inte är någon uppoffring för mig.

   Radera
 3. Kul att höra att det är fler som tar kontroll över elförbrukningen. Precis som du har gjort gjorde jag motsvarande resa 2011, där jag gick från 205 kWh till 68kWh per månad, dvs 2/3 av elförbrukningen sparade jag in. Jag gjorde ungefär samma som du här: såg till att stänga av allt sånt som inte var på, lånade en kWh-mätare som jag kopplade in på i princip allt med sladd. Jag kunde tex se att mikrovågsugnen drog ström i viloläge även fast den har mekanisk klocka.

  Så har det varit stabilt nu i fyra år och har funderat lite på hur jag går vidare ned till 30-40 kWh per månad, dvs ungefär en halvering mot nuvarande förbrukning.
  Nu hade tex den lokala affären ett erbjudande på LED-lampor för halva priset så jag köpte några för att byta ut lågenergilamporna jag haft sedan tidigare, och med inbesparad strömförbrukning och marginalpriset på el och priset för LED-lamporna så beräknade jag pay-backtiden något under två år. Kommer successivt fortsätta med byta lampor men det är ju ingen idé att betala för nya LED-lampor om priset är så högt att inbesparad energi under dess livslängd kostar lika mycket som LED-lampan.
  Jag vet att det som drar mest energi hos mig är kylskåpet som är från mitten på 90-talet, det har jag mätt upp med kWh-mätaren. Tittar man på elförbrukning på motsvarande nya kylskåp verkar det vara ungefär en halvering.
  Nu är det ju hyresvärden som köper in nya kylskåp men det är den hyresboende som betalar för elförbrukningen. Alltså inget incitament för värden att köpa nytt kylskåp direkt. Men med tanke på ålder på kylskåpet så ger det väl upp inom några år.

  Så de två sakerna – kylskåp och fler LED-lampor – tillsammans med att inte slentrianmässigt slå på stora ljudsystemet för att se på någon naturfilm dubbad till svenska kommer på sikt att ta ner min elförbrukningen 20-25 kWh per månad och då landar jag runt 40-45 kWh per månad som är ett första delmål.
  Sen får det mogna fram hur jag går vidare ner till 30kWh per månad. Du kanske har några idéer?

  P.S.
  Angiven förbrukning är genomsnittligt förbrukning, dvs årsförbrukningen delat med tolv månader

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt underbart!

   Perfekt att du kan bekräfta att det går alldeles utmärkt att ligga på denna nivå utan några större uppoffringar vilket de flesta helt intuitivt antar felaktigt.

   Känner igen det här med strömmätaren, som jag glömde skriva om i inlägget (ska uppdatera). Min största överraskning var en trådlös och batteridriven högtalare som drog rejält när den var inkopplad. Även då den inte användes. Libratone var märket.

   Själv rättfärdigade jag LED-lamporna genom att jag skulle kunna dra ned kostnaden rent generellt. Det gjorde jag utan i förhand veta att det skulle landa på en besparing kring 1.500 kr. Som du förstår har jag sparat in LED-lamporna redan. Men om jag strikt hade räknat på lamporna så skulle det kanske varit tveksamt. Blev mer ett projekt som i sin helhet blev lönsam.

   Nästa steg är, precis som för dig, att byta kyl/frys men där är det högst tveksamt om det lönar sig rent ekonomiskt. Men man kan också se det som en investering i lägre kostnader framgent, som jag gjorde med LED-lamporna. Bor dock i Brf så där bestämmer jag takten själv.

   Vidare är ju mitt mål att kunna leva på utdelningarna så alla investeringar som kan göras för att få ner den framtida förväntade kostnadsbilden är förstås intressanta att överväga.

   Förutom glödlampor var den batteridrivna högtalaren tillsammans med stereo och bredbandsroutern som drog oväntat mycket. Förutom kylskåpet har jag faktiskt inte så mycket andra idéer. Är rätt nöjd med kostnadsbilden för elen. För mig är det mycket lättare att ta med matlåda ytterligare någon dag än att pressa elen nått steg vidare.

   Men blir grymt impad om du kommer ned till 45 kWh och trivs med den nivån. För det är förstås det viktigaste, att vara bekväm med alla besparingar, tycker jag i alla fall.

   Måste passa på att fråga hur stort du bor också!?

   Radera
  2. Din bloggranne Finanskvinnan har tagit upp det här med elräkning och elförbrukning och skrev för några år sedan:
   "Det är 160 kWh för ett kvartal. Jag har ingen tv och bor litet. Och så har jag lågenergilampor överallt. Misstänker att det är därför. Dock har jag diskmaskin. "
   http://finanskvinnan.blogspot.se/2011/01/fortum-vinstvarnar.html
   Det blir alltså i genomsnitt 53kWh per månad

   Senare i januari 2012 specificerade hon sin förbrukning till att ha varit under 2011:
   Oktober - 40 kWh
   September - 46 kWh
   Augusti - 45 kWh
   Juli - 36 kWh
   Juni - 31 kWh
   Maj - 40 kWh

   Det var alltså straxt under 40 kWh per månad i genomsnitt för halvåret 2011, men hon har sedan dess bytt lägenhet och bor större och har en högre elförbrukning nu.

   Jo, det är det där med grejer som står på, och inte används, när man själv inte är hemma som ju egentligen är helt onödiga som din bredbandsrouter tex. Får jag fråga hur du mätte upp elförbrukningen i den batteridrivna högtalaren, hade den nätsladd som du mätte på fastän den var batteridriven? Hänger inte med här riktigt?

   Jag bor storleksmässigt som du, men jag tror att bor man i lägenhet så är elförbrukningen mer kopplad till vanor/ovanor/slarv/ouppmärksamhet än till om man bor i en etta/tvåa/trea då jag gjort det. Om man bor i hus är det ju annorlunda med uppvärmningssystemen, isolering mm mm.

   Radera
 4. Här har jag mycket att jobba på! Har du skrivit något inlägg med mer detaljer om vilka förändringar du genomfört? Vi ligger nu på i snitt 189 kWh per månad, bor 2 personer i en 3a.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så i detalj. Men inte så svårt. Bo litet, släcka lamporna, byta till LED. Installera timers/fjärrbrytare så att det blir lätt att släcka. Slut på tips :)

   Radera
 5. Vilken otroligt låg elavgift du har.
  Tror vi betalar 300 kr i vår 2:a och det är för både fasta avgiften och det rörliga elpriset :)

  SvaraRadera