Dags att summera portföljutvecklingen för det gånga året. Korta versionen kommer här:
Seglarportföljen har fortsatt prestera som den brukar.
Och den långa versionen kommer här:
Portföljen som helhet seglar i mål på -5,86% (bild ovan) vilket är 1,8 procentenheter bättre än Avanza Zero som hade en utveckling -7,66% under samma period.
Jämför vi istället med en bred global indexfond som SPP Aktiefond Global A (som jag använt som jämförelse tidigare år) har Seglarportföljen istället underpresterat med 4,40 procentenheter. Totalavkastningen för nämnd fond under samma period är -1,46%.
Svenska delen
Den svenska delen av portföljen (bild ovan) vilken främst består av investmentbolag har haft en relativt stabil utveckling. Trots riktiga "stjärninvesteringar" 😆 i Hennes & Mauritz och Clas Ohlson under året landar den här delen av portföljen faktiskt på ett litet plus.
I H&M ligger jag back 32% och i Classe lyser det rött med 26%.
Storleksmässigt utgör den svenska delen av portföljen strax under hälften av totalen. Innehaven finns i ett investeringssparkonto (ISK).
Utländska delen
De utländska innehaven finns i en kapitalförsäkring och utgör strax över hälften av det totala portföljvärdet. Här har utvecklingen varit betydligt slagigare (bild ovan). Från att ha legat på nästan 12% plus i slutet av augusti rasade den här delen av portföljen ned mot minus 10% på bara några månader.
Även här finner vi några riktigt tunga portföljsänkare eller vad sägs t ex om Pandora på -41%, Senior Housing Properties på -30% samt Europris på -21%.
Historisk avkastning
För en riktigt långsiktig investerar som mig har ett enskilt års utveckling ganska liten betydelse så därför kollar vi nu in hela den historiska utvecklingen.
Sedan mätningarna startade 2012 har Seglarportföljen haft en genomsnittlig årlig utveckling (CAGR) på ca 12%.
Periodens sju år (2012 - 2018) har givit en totalavkastning på 118% där 1/4 kommer från kurstillväxt och 3/4 från utdelningar.
Differens Seglarportföljen jämfört med global & svensk indexfond (procentenheter)
Jämförelse sju års historik
Totalavkastning för tio stycken utvalda investeringar under perioden 2012 - 2018
En uppdaterad lista på innehaven i Seglarportföljen hittar du här >> länk
Ja du gör rätt som inte klagar, du har en bra portfölj som säkert kommer leverera fint framöver. För långsiktiga utdelningsinvesterare är det här med aktiesparande även en form av fritidsintresse. Så om man blir slagen av en fond eller ett index ett eller annat år spelar mindre roll. Huvudsaken är att man får styra och ta ansvar för placeringarna själv. Att snöbollen fortsätter rulla vidare och ökar på utdelningarna.
SvaraRaderaFör egen del gick portföljen upp ca 3.1 %, sämsta utvecklingen sen 2011. Ökningen var i allra högsta grad utdelningsdriven, de steg +17,8 % mot 2017. För oss som fortsätter att investera vidare några år är den här sättningen kanske inte så dum på sikt.
God fortsätting på det nya året!
Vi får se hur den utvecklar sig. Lade ju om inriktningen för några år sedan och plockade bort alla fonder för att se hur mina egna investeringar går på lite tydligare sätt. Än så länge är det inte läge att slänga in handduken och gå över till indexfonder men har det absolut som ett alternativ. I så fall blir det nog en tredjedel var av svenska index, globala index och svenska investmentbolag. Typ.
RaderaRätt ofta tänker jag att det vore skönt att slippa all tid man lägger ner men än så länge väger det positiva med egen förvaltning och ständiga utdelningar upp.
3.1% var ju riktigt trevligt och jag antar att du även är fullinvesterad över tid. Må lyckan, hälsan och utdelningarna stå dig bi :)
Ett sätt att lyckas sägs vara att inte titta i depån alltför ofta (har jag svårt för att inte göra). Det kan leda till att man ändrar sin strategi och fokus. Finns många som ångrat just det beslutet i efterhand.
RaderaTack för lyckönskningen. Hälsan är viktigast, må du också få behålla den. I övrigt ser jag få risker för din del.
Visst är jag fullinvesterad. Hade önskat lite mer av utdelningar under dec-februari för att man ska få full utväxling i nergången. Nu får jag liksom bara mest titta på. Fast håller en nedgång i sig under mars-maj så trillar det in fina slantar att återinvestera.
Ja, många högutdelare tog ju stryk mot slutet av året, t.ex. SNH och andra REITs. Men de lär återkomma, tror man på företagen långsiktigt kan det ju vara värt att pytsa in en slant. Jag satsade lite på SBRA förra gången de var lågt värderade och det betalade sig bra, men nu har tyvärr hela den vinsten försvunnit igen haha. Utdelningarna trillar dock in som de ska...
SvaraRaderaTusen tack för att du delar med dig och tack även för en mycket bra blogg i ämnet. Välinformerande med ett "enkelt språk" även för många av oss nybörjare där ute som är vetgiriga.
SvaraRadera