tisdag 7 november 2017

Kostnader för courtage

När man köper och säljer aktier gäller det ju som bekant att hålla koll så att kostnaderna för courtage inte drar iväg för mycket.

Efter att nu handlat på börsen under några år tänkte jag att det var dags för en sammanställning.Om jag har räknat rätt blir det totalt lite drygt 57.000 kr fördelat på under ungefär 11 år.

Kan låta som mycket pengar men kostnaden ska ställas i relation till portföljstorleken samt vad man får betala i förvaltningsavgifter om man överlåter investeringarna till någon annan.

Uppskattar att alla de samlade courtagekostnaderna är i storleksordning vad jag skulle behöva betala för en aktivt förvaltad fond under bara 1 år. Det är 91% billigare jämfört med vad jag minst skulle betalt i avgifter för en aktivt förvaltad fond. Försöker jag mig på en prognos för courtagekostnaden framöver landar det på runt 0,02 - 0,04% av portföljvärdet per år.

En viktig skillnad mellan courtage och förvaltningsavgift är att förvaltningsavgiften rullar på år ut och år in medans courtage alltid är en engångskostnad. På lite längre sikt blir det förstås en ofantligt stor skillnad i erlagda avgifter och jag vet vilken modell jag själv gillar bäst.

Har även skäl att tro att mina courtagekostnader kommer sjunka något framöver även om det nog kommer att bli svårt att vara helt passiv.

Vad jag känner till finns fyra olika sätt att få fram courtagekostnader hos Avanza. Nordnet och övriga har jag inte koll på.
1. Klicka på transaktionsraden så hoppar courtagekostnaden fram. Röda markeringen till vänster.
2. Klicka på notaikonen så kommer en PDF med information om bland annat courtage fram. Röd markeringen uppe till höger.
3. Välj att exportera transaktionerna till Excel. Röda markeringen nere till höger.
4. Kontakta Avanzas kundservice i inloggat läge så tar de fram courtagekostnaderna åt dig.
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix
Innehaven >> Seglarportföljen 

15 kommentarer :

 1. Är det någon idé som "vanlig dödlig" att försöka förhandla sitt courtage med Nordnet eller Avanza?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga, jag vet ej. Någon läsare kanske är mer upplyst?

   Radera
  2. Själv bytte jag ju till Nordea Investor. På så sätt får jag alltid lägre courtage kostnad utan att förhandla något :-)

   Radera
 2. Jag rekommenderar LF Bank!

  SvaraRadera
 3. För en långsiktig (utdelnings)investerare så blir courtaget relativt lågt i takt med att kapitalet växer så det är verkligen att föredra jämfört med fonder som har avgifter alla dagar

  Det vore trevligt om nätmäklarna hjälpte oss kunder att hålla reda på hur mycket valutaväxlingen kostar aggregerat då den bör adderas till courtagkostnaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enig, självfallet ska man hålla reda på växlingsavgifterna också. Kommer som ett separat inlägg :)

   Radera
 4. Själv röstar jag med fötterna och väljer det billigaste alternativet - i skrivande stund Nordea Investor för den stora klumpen och sedan Nordnet + Avanza för IPO då jag har 0:- courtage där än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ah ok, berätta gärna vad du tycker om Nordea.

   Radera
  2. Jag har testat Nordea lite och kommer nog göra mer där men bara på grund av priset. Jag tycker inte riktigt de fått till användargränssnittet speciellt bra. Å andra sidan så behöver jag inte ett speciellt bra användargränssnitt för att göra någon affär då och då, och de är klart billigare (även om Nordnet och Avanza inte är speciellt dyra heller).

   Radera
 5. Varför finns det ingen distributionsåtervinningsplan ("DRIP") i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga!

   Själva har jag inte en susning - hoppet står återigen till bloggens övriga läsare.

   Radera
  2. Aktieinvest har som option att återinvestera utdelningar, man kan välja vilka av ens aktier som det ska återinvesteras i och vilka man vill ha kontanterna i.

   Radera
  3. Tack för bra information - säkert uppskattat av flera läsare!

   Radera