torsdag 20 oktober 2016

Upp en miljon kr


Ibland går det upp och ibland går det ner. Den senast tiden har det varit en stadig återhämtning av portföljvärdet, även om det inte är ett all-time-high rent procentuellt.Under den 250 dagar långa uppgången från botten den 12 februari 2016 tills igår har portföljvärdet ökat med lite drygt 1 miljon kronor eller lite drygt 34 %. Det kan jämföras med den 302 dagar långa nedgången mellan 2015-04-15 och 2016-02-11 på i princip motsvarande summa.

Lite intressant i sammanhanget är att den senaste uppgången (12 februari tills igår) består till 18% (eller drygt 190.000 kr) av utdelningar.

I ljuset av ovan är det lätt att inse att det snabbt går att både tjäna och förlora stora pengar på börsen om man är kortsiktig i sina investeringar. En fördel som jag gillar med utdelningsinvestering är att det gör det så lätt att vara långsiktig.

En riktigt skrämmande tanke är om jag skulle tvekat på min strategi och sålt den 12 februari. Då hade det tagit många år av hårt sparande för att komma tillbaka. Det här med att sälja på botten kan vara värt att tänka lite extra på när man ser bloggare och twittrare lägga ut bilder på hur många procent portföljen gått upp. Rimligtvis borde finnas nästan lika många som sålt på botten och har samma utveckling fast ett minus framför. Man ser inte lika många skärmdumpar på detta.


18 kommentarer :

 1. Imponerande utveckling! Hur går det för dig personligen med återhämtningsprocessen?
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar som frågar. Det går, om än extremt långsamt, framåt. Gissar att det kommer ta minst 3-4 månader till och upp emot ett år. Men egentligen lönlöst att spekulera.

   Radera
 2. Grattis - fantastiskt resultat verkligen!

  18 procent i utdelningar!?! Hur lyckades du uppnå det? Köpt och sålt regelbundet med bra timing avseende utdelningskalendern?

  Hoppas återhämtningen går bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack

   Det är 18% av uppgången som består av utdelningar :)

   Radera
 3. Fantastiskt inspirerande resultat! Jag hoppas att återhämtningen tuffar på lika fint som grafen för tillfället, stay long.

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 4. Ja detta är verkligen ett exempel på att börsen går både upp och ner. Och att man behöver is i magen för att handla med aktier. 34 % upp är i alla fall riktigt bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som många före mig har påstått - den svåraste delen att behärska med investeringar är den mentala.

   Radera
 5. Inte illa, fin utveckling du har jämfört med index :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack - räknar inte med att gå bättre än index i långa loppet. Senaste uppgången beror mycket på dyrare dollar samt återhämtning i oljan och råvaror.

   Radera
 6. Man ber att få gratulera. Tack för ett inspirerande inlägg. Lycka till med att "komma tillbaka".

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 7. 2015-04-11 - 2016-02-11: -61 431:-
  2016-02-12 - 2016-10-23: +211 429:-

  Har en bit kvar till din nivå, men jag kommer..!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt James! Du kommer säkert ikapp snart, ska nämligen snart fokusera om mot att amortera ner mina lån.

   Radera
  2. Amortering på portföljlån antar jag (ej bolån)? Vad ligger du på för belåningsgrad? Och vad vill du ner till? Vilken är huvudsakliga anledningen?

   Ligger själv på ca: 8-9% belåning idag men kan utan problem tänka mig att öka till 20%, men då måste jag hitta något som är köpvärt...

   Radera
  3. Hej igen

   Ligger runt 6% belåning på portföljen och 50% på lägenheten för tillfället.

   Eftersom mitt mål är att kunna leva på passiv inkomst och inte maximal avkastning så kommer jag amortera ner mina lån till 0 sinom tid. Kommer vara rätt bra känsla att (om jag vill ) kunna köpa ett nytt boende utan att fråga banken om lov.

   Kommer en rejäl nedgång på börsen (typ mer än 20%) så är det risk att amorteringen får stryka på foten till förmån för att bygga portföljvärde.

   Radera