torsdag 31 maj 2018

Lägenhetsmarknaden i Alicante

Summerar min bild hur det fungerar att köpa lägenheten i Alicante.

Välkomna att komplettera eller justera i kommentarsfältet.
Som jag skrev i förra inlägget var jag under delar av april och maj i Alicante för att kolla in bostadsmarknaden. Gjorde inga omfattande undersökningar utan informationen jag har baserar sig på samtal med en lokal mäklare samt en bekant som redan köpt en lägenhet där.

Vidare har jag bara tittat på lägenhetsmarknaden inne i Alicante city och inte så mycket områdena strax utanför där standarden på lägenheterna generellt sätt är bättre.

Gillar som sagt punktlistor så here we go:
 • Det finns ingen gemensam bostadssajt som t ex Hemnet där alla mäklare lägger ut sina lägenheter till försäljning utan som köpare behöver man kontakta ett antal mäklare för att hitta sitt objekt.
 • En genomsnittlig lägenhet har lägre standard och sämre planlösning än i Sverige. Brukar t ex vara problem med att värma lägenheten på vintern pga englasfönster och dålig isolering. Varje lägenhet står för sin egen värme, varmvattenberedare samt gasförsörjning. Konstigt nog så verkar balkong inte vara speciellt högt prioriterat av de lokala Alicanteborna
 • Det är inga problem att hitta ett boende för runt halv miljon kronor även om det förstås inte blir någon stekig lägenhet för det priset. Istället får man en ganska enkel 2 - 4 rums lägenhet och kan inte räkna med hiss, garage, stor balkong osv även om det finns exempel på det med.
 • Är man beredd att lägga upp till 1 miljon kronor skulle vilja säga att man kan få en fin lägenhet, större balkong, garage, hiss osv.
 • Vill man ha "the full Montey" med pool, tennisbana, tjänster med städning/uthyrning är det nog säkrast att hålla sig till de mer nybyggda områdena utanför Alicante city. Likaså om man siktar på ett radhusboende.
 • Man pratar oftast om byggyta och inte lika ofta om boendeyta vilket kan vara förvirrande för oss svenskar. Bilderna på lägenheterna håller ofta en låg kvalité.
 • Man har inga speciella visningsdagar så för att kolla på en lägenhet behöver man själv kontakta mäklaren och boka en tid. Man har ingen budgivning utan det är priset i annonsen som gäller.
 • Marknaden verkar vara uppdelad mellan locals och utlänningar och kan man tänka sig att gå genom en lokal mäklare istället för via de svenska kanske man kan komma ner runt 100 000 kr i pris. Men då får man nog räkna med att göra mer arbete själv. Största skillnaden är nog att det är massvis med lägenheter som inte säljs till svenskar då de anses(?) hålla en för låg standard.
 • Utöver priset för lägenheten tillkommer kostnader för skatt på 10% samt kommisson till mäklaren. Den mäklaren jag pratade med körde med upplägget att köparen betalar 3 000 Euro och säljare lika mycket. Totalt sätt tror jag att man kan räkna med runt 15% extra på det listade priset.
 • Som utlänning behöver man ett nie nummer vilket kan införskaffas hos polisen. Annan formalia är att köpet ska noteras hos notarius publicus och att en advokat är inblandad i transaktionen. Om allt flyter på som det ska kan ett köp gå på 2 - 3 månader i kalendertid.
 • Om man istället siktar på att hyra en lägenhet kostar det runt 4 000 kr / månad

Länkar:
 • Lokal mäklarens hemsida där man kan se objekten >> länk
 • Annan bloggare som redan köpt lägenhet i Spanien, dock verkar det här varit fråga om nyproducerat som ju har högre standard och pris än det jag tittat på >> länk


Gillar du bloggen? Följ via mejl, Twitter, Facebook eller Google+

Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

21 kommentarer :

 1. Grattis. Funderar oxå på att köpa ett liknande boende. Fast förts måste jag sälja mina fonder. Swedbank Robur Ny Teknik...
  Känns tingt

  De har gett 25 procent bara sen i januari.

  Och drygt 4 gånger det jag satsade 2014 (1 miljon)...

  Tänker att just den fonden kan fortsätta i samma takt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan förstås fortsätta att gå bra men man får passa sig för girigheten.

   Radera
  2. Såg att Avanza köprekade fonden idag. Kanonfina innehav. Imorgon byter jag till den i mitt PPM-sparande.

   Radera
  3. Bra tips. Tack!

   Radera
  4. ETT VÄLDIGT SUDIG BILD AV VERKLIGHETEN. DU BORDE FÖRKLARA BÄTTRE VARFÖR T EX BALKONGAR ÄR MINDRE OCH VAR DE BEFFINER SIG DEM SOM HAR DET SÅ.
   ENGLASS FÖNSTER FINNS BARA i ÄLDRE BOENDE ÖVER 15 TILL 20 ÅR i ALLAFALL, SOM SAGT SUDIGT.

   Radera
 2. Här kan man köpa bostad genom en stor svensk mäklarfirma: https://svenskamaklarhuset.se/utland/spanien/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med de stora svenska mäklarna är ju att de ofta inte har så många billiga och prisvärde lägenheter i områden där de lokala invånarna bor. Det är i alla fall min erfarenhet.

   Radera
  2. SVENSK mäklare, försök med en Spansk mäklare de finns sen längre tid och har mer erfarenhet en SVENSK MÄKLARE förklara all SVENSK = SVERIGE inte Spanien.
   Var var dessa s.k. bolag under kris åren när dem riktig bra starka mäklare klarade sig egom sitt erfarenhet och styrka.
   www.Keysol.es
   Ocio Azul Grupp.

   Radera
 3. Vilken hemsida använder man för att leta lägenheter att hyra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej, men antar man kan få ett svar om man letar runt bland de lokala mäklarna.

   Radera
 4. Finns motsvarande Hemnet i Spanien; https://www.idealista.com/

  Varsågod :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Utbudet verkar dock inte vara lika stort som den enskilda mäklaren Tecnocasa så tveksamt om det är en motsvarig till Hemnet.

   Radera
  2. Finn.no har många lägenheter i Spanien. Gå in på feriebostäder. Kolla Altea, fint område 6 mil norr om Alicante.

   Radera
 5. Kostar det något extra om man kommer ner med en väska pengar och en lista med krav t.ex:

  * Modernistisk bostad, öppen planlösning
  * tillgång till pool
  * radhus eller hus
  * minst 2 sovrum
  * fin utsikt
  * nära golfbana
  * närhet till havet bonus men inget krav
  * max 3 mil från ALicante
  * Max 200" euro.

  Är detta något som en mäklare tar hand om eller får man köpa en extratjänst eller lära sig spanska och snoka runt själv?

  Tack för en bra guide!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fälj Länken http://www.keysol.es/se/bostader/radhus-jatte-nara-stranden-och-alla-servicer-1493.html
   Ny under din budjet och 1 km till stranden alla servicer inom 3-5 minuters gång.
   Spank mäklare i 30 år sama kontor i över 30 år och vi har några Svensk talande anstälda mäklare.

   Radera
  2. http://www.keysol.es/se/bostader/radhus-jatte-nara-stranden-och-alla-servicer-1493.html

   under budjet ny bygge nära alla servicer och stranden.

   Spansk mäklare hus med Svensk erfaren personal

   Radera
 6. OT, men det är läge att uppdatera prefflistan efter Fastpartners 1:3 split.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, påminner mig förvaltningsansvaret för att lägga upp sådana här grejor.

   Radera
 7. Hello Seglarn. Hur funkar det med de här lägenheterna? Det är ägarlägenheter utgår jag ifrån men finns det någon gemensam avgift för gemensamma vattenledningar, gaturenhållning, underhåll av tak mm? Hur stor brukar den vara?


  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad jag vet är det ägarlägenheter och en vanligt förekommande månadsavgift är 50 Euro. Tror att renoveringar osv drivs som projekt där man vill ha finansiering av de boende.

   Radera
 8. Kärleken till Spanien är total från vår sida.

  Grattis till att va fri.

  Har du hittat någon lägenhet i Alicante.

  Kärleken till Spanien är total från vår sida, och havet är magisk. där solens strålar värmer året runt. Din blick möter det vidsträckta Medel­havet och bakom kullarna skymtar bergen. Jag blev väldigt förtjust i Spanien på en gång på 70 talet när ja var där första gången.

  Varje år reser tusentals svenskar till Spanien för sol och bad samt för att fly undan den mörka kalla vintern. För varje år som går är det allt fler svenskar som emigrerar under vinterhalvåret. Framförallt då till Solkusten.

  Ja vi är några av dessa svenskar som bor i Spanien olika tider på året, och precis som många andra älskar vi att bo i Spanien. Det är ett fantastiskt land som jag varmt kan rekommendera att flytta till.

  Torrevieja är en läcker­het serverad med både kultur och natur. Vi köpte en lägenhet i Torreviea för tre år sedan, så har vi också ett radhus lite söder ut från Torrevieja cir fem km.Vårt hus ligger i Playa Flamenca. Skriver lite om Spanien på min Ekonomiblogg och om att äga en bostad i Spanien. ad: http://www.tradevenue.se/Ekonomiblogg

  Mvh.
  /Erik

  SvaraRadera