Detta inlägg publicerades första gången 28 december 2015
Eftersom jag i mitt jobb ofta försöker mäta olika företeelser har jag insett den inneboende kraften av en välbeskriven skala. Många tycker det är kul att placera in sig på skalan och sedan tenderar tävlingshornen växa av sig självt.
En skala fungerar även utmärkt som underlag för att välja en målsättning. Eftersom vi här på bloggen är tokiga i att spara pengar ska vi förstås ha en skala som beskriver hur stor del av inkomsten som sparas - även kallat sparkvot*.
*Sparkvot definieras som hur stor del av inkomsterna som sparas. Har du t ex en lön om 20.000 kr efter skatt och sparar 4.000 kr varje månad så blir sparkvoten 20% (4.000 delat med 20.000 = 0,2). Vilket i sin tur placerar dig i kategorin "På gång" nedan.
Eftersom jag i mitt jobb ofta försöker mäta olika företeelser har jag insett den inneboende kraften av en välbeskriven skala. Många tycker det är kul att placera in sig på skalan och sedan tenderar tävlingshornen växa av sig självt.
En skala fungerar även utmärkt som underlag för att välja en målsättning. Eftersom vi här på bloggen är tokiga i att spara pengar ska vi förstås ha en skala som beskriver hur stor del av inkomsten som sparas - även kallat sparkvot*.
*Sparkvot definieras som hur stor del av inkomsterna som sparas. Har du t ex en lön om 20.000 kr efter skatt och sparar 4.000 kr varje månad så blir sparkvoten 20% (4.000 delat med 20.000 = 0,2). Vilket i sin tur placerar dig i kategorin "På gång" nedan.
Så mina damer och herrar, här kommer därför Sveriges kanske mest användbara skala för sparande!
- Lyxfällan - sparar inget
- Svensson - sparar upp till 5%
- På gång - sparar mellan 5 och 25%
- Storsparare - sparar mellan 25 och 50%
- Badass - sparar mellan 50 och 75%
- Spargud - sparar mer än 75%
Lyxfällan - sparar inget
Går back varje månad och identifierar sig först och främst som en lyxkonsument och lever därför över sina tillgångar. Befinner du dig i denna kategori är du den som betalar ränta istället för att tjäna pengar på ränta och investeringar.
Om du lever för länge i Lyxfällan tillfogas din ekonomi oåterkalleliga skador som omöjliggör finansiell frihet. Utvecklingspotentialen är enorm men första steget är att stabilisera patienten genom att stoppa utflödet av pengar, sluta överkonsumera, lägga om lån och amortera järnet.
Kommer aldrig kunna sluta jobba om skulderna är stora.
Även om det tar emot så är det bara att bita i det sura äpplet och ta itu med det direkt - vänta INTE tills i morgon!
Svensson - sparar upp till 5%
Lever ett relativt tryggt liv jämfört med lyxfällen. Tittar på sitt konto i slutet på månaden och konstaterar att pengarna inte tog slut och är nöjd med det. Är konsument och vill göra det som alla andra gör. Vill gärna uppgradera sin konsumtion så fort tillfälle ges - "så att det är schysst grejor".
Oavsett hur hög lön en Svenssonsparare har tycks det aldrig bli några summor att prata om i sparandet. Gillar att lyxa till det genom att köpa dyrare saker. Flertalet Svenssonsparare kan jacka upp sitt sparande ordentligt med relativt små medel.
Förlitar sig helt på att staten sköter det långsiktiga sparandet genom pensionsavsättningar via skatten. Osäker på om hen har tjänstepension. Når sin ekonomiska frihet först när staten har råd och finner det lämpligt.
På gång - sparar mellan 5 och 25%
Lever ett ekonomiskt balanserat liv och har kompletterat upp sitt konsumtionsintresse med aktiviteter som man inte är tvingad att betala för. Är väl insatt i ekonomiska frågor och har ganska bra koll på sparkvoter, tjänstpensioner, bolåneräntor och andra avgifter.
Tycker det är kul med ekonomi eftersom det skapar möjligheter men betraktar sig inte som en ekonominörd. Ekonomin är redan relativt trimmad så det som krävs är kanske högre lön parat med en helt ny syn på vilka möjligheterna egentligen är. Viktigt att ha med sig sin familj för att kunna nå upp till nästa kategori Storsparare.
Kan använda sin ekonomiska muskler på olika sätt. Total ekonomisk frihet kan uppnås på 32 år.
Storsparare - sparar mellan 25 och 50%
Är helfrälsta på det här med ekonomi och går igång när de ser vilka möjligheter det för med sig. Reflekterar innan pengarna spenderas och slösar väldigt lite över lag. Börjat identifiera sig med andra saker än att konsumera och tänker utpräglat långsiktigt.
Det dyker inte upp många ekonomiska överraskningar. Med tiden ökar förmodligen både lön och sparsamhetsmuskler vilket ofrånkomligt leder till ett hopp upp till nästa kategori.
Den finansiella friheten är bara en tidsfråga och är möjlig att nå efter 17 år.
Badass - sparar mellan 50 och 75%
Är ekonomiska fullblodsproffs och betraktar sina liv som företag som genomför affärstransaktioner istället för konsumtion. Ekonomisk effektivitet är ledordet och inget område är för litet för att optimeras. Sätter en ära i att inte betala för mycket och älskar att prata privatekonomi och investeringar.
Tycker det är roligare att spara istället för att konsumera eftersom pengarna finns kvar. Har väldigt lite gemensamt med Svennson när det kommer till konsumtion, privatekonomi och investeringar. Gör tydlig skillnad på pris och värde i sin privatekonomi.
Kan nå sin ekonomiska frihet på bara 7 år.
Spargud - sparar över 75%
Har utvecklat sitt ekonomiska ekosystem till perfektion. Kan spara mer på en månad än vad en Svenssonsparare lägger undan under ett helt år. Löser problem och gör aktiviteter på ett alternativt sätt som inte kostar några pengar.
Helt väsensskilda från majoriteten i samhället och ser möjligheter där inga andra gör. Har högvis med pengar - men behöver dem i princip inte.
Har kortare än 7 år tills de kan checka ut.
Så - i vilken kategori befinner du dig i dag och i vilken kategori skulle du vilja befinna dig?
Läs också: Checklista för värstingar
Nja lite väl mkt generaliseringar ovan va? Hur många barn har du räknat med ovan, och har du räknat Stockholmspriser på boendet? Sedan är givetvis skickligheten i förvaltning av pengarna minst lika avgörande. Ska man förlita sig på utdelningar, ja då tar ju allt en evighet att uppnå.
SvaraRaderaMvh http://investera-pengar.blogspot.se/
Tack för kommentar.
RaderaJavisst är det generaliseringar - svårt att ha en unik skala för varje situation, individ eller bostadsort.
Tiderna till finansiellt oberoende är mycket konservativa antaganden utifrån ett avkastningsantagande om 5% samt utan allmän- och tjänstepension.
Jag bor i Stockholm, har två barn, sambo och hund. Tjänar strax under 30k brutto. Sparar 50% av lönen.
RaderaSom storsparare jobbar man naturligtvis på att nå badassnivå, främst genom att öka inkomsterna. Har förstås bra koll på utgifterna och är nöjd med aktuell standard, utan att göra avkall på något. Snarare tvärtom!
SvaraRaderaGlädjer mig att höra din strävan!
RaderaSå länge man jobbar badar man verkligen i en "exploderande vulkan av rikedom" Ungefärligt citat från allas vår Mr Money Mustache
ligger runt 50%, tycker jag köper onödiga saker trots det (främst sprit och utemat). Har iofs inte bil eller barn och går till jobbet så... billigt.
SvaraRaderaStöder min tes om att alla med ett helt ok jobb lätt kan spara 50% och ändå leva som en kung :)
Radera70% här, nu när det finns en ny fiktiv spargudsgräns vore det ju lockande att nå den :)
SvaraRaderaYeeees, krossa den!
RaderaLigger mellan på gång - storsparare och har 6-7 år kvar till tidig pension. Har sparat hårt tidigare i livet och dragit ner till 30-50% jobb för att semipensionera lite innan jag kör fullt ut ;).
SvaraRaderaMed vänlig hälsning / Frihetsmaskinen
Imponerande resa du gjort - nu lagt till din blog i blogglistan, välkommen!
RaderaTack! Måste säga att du gjort en grymt imponerande resa, maffiga utdelningar som trillar in för dig! Riktigt inspirerande att läsa!
RaderaTack, har lagt till din med!
Stort grattis! Låter underbart att trappa ned på detta sätt. Jobb i lagom mängd är inte så tokigt att för att få lite struktur på veckorna :)
SvaraRaderaRiktigt kul blogginlägg, dock står det inte mycket om i vilka former man sparar, sparkonto, aktier, fonder osv.
SvaraRaderaKollar lite snabbt på vår statistik, medelsparkvot 2016 låg på 68% vilket kvalifierar oss för en badass, men 2017 verkar bli ännu bättre. Här ligger vi efter tre månader på 80% vilket gör att Familjen Snålgris har kvalificerat sig som spargudar! Wow alltså. För Mars månad hamnar vi på 88% sparkvot mest för att vi har varit utomlands med det mesta redan betalt och blivit bjudna på det mesta i matväg mot diverse tjänster (hjälpt till med ett bygge, fixat med datorer etc) och resan var betald sen länge. Så vi hade i princip bara de fasta kostnaderna att betala samt kanske 3000 kr i "fickpengar". Inkomsterna var normala, men kommer att vara något sämre nästa månad då det blir mycket föräldrapenning och lite lön. Men å andra sidan dundrar de passiva inkomsterna i form av utdelningar till rejält!
Låter verkligen som ni har fått till sparandet! Bara att fortsätta med samma melodi så kommer öppnas "pärle-porten" :P
RaderaIbland tänker jag mig de passiva inkomsterna som en motor som går snabbare och snabbare ju mer pengar man stoppar i den. Gäller att den kommit upp i rätt hastighet lagom tills man checkar ut.
Tack för ett grymt inlägg! /En Badass
SvaraRaderaTack, får det bara en enda att starta ett långsiktigt sparande är det belöning nog!
RaderaExakt var skalan läggs är nog mindre intressant - mer är vilken nivå man hamnar på efter att man sparat klart. För om man lever på 25 % av sin inkomst så kanske man hamnar i facket "finansiellt oberoende/pensionär" efter 7 år, men den nivån kanske inte är bekväm nog att leva ett helt liv på. Kanske kan man leva på havregryn, men att tvinga barnen att göra det är obetänksamt.
SvaraRaderaSen spelar andelen marknadsexponering roll, för långsiktigt är det något som avgör hur mycket avkastning du får och du behöver ha ett antal procent över inflationen - speciellt i Sverige där kapitalskatten kan bli absurt hög.
Beror förstås på vad man har för inkomster, vi har under ett antal år haft en sparkvot på 75% med tre barn...och endast till frukost brukar vi äta havregryn.
Raderahttp://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/ni-bara-låsas-vara-fattiga-2-den-efterlängtade-uppföljaren
Att bli fri snabbt handlar om att hitta en bekväm nivå där man kan leva under all framtid. Bara något mindre löjligt slösaktigt och ineffektivt. Eftersom "svensson" är så vansinnigt ineffektiv går det att leva ett liv som är till förvillelse lika på mycket mindre pengar bara genom att planera lite.
Vi har ju numera med bara en inkomst fallit ner till Badass nivån och ser fram emot att snart båda vara fria och då bli helt vanliga Svensons igen:-)
SvaraRaderaPrecis, man toppar ut sparandet som en spargud för att sedan gå ner rejält i nivå. Det intressanta är ju att man faktiskt inte ändrar sina utgifter under denna resa - utan det är bara mängden pengar man sparar som ändras!
RaderaStorsparare, vi ligger stadigt på ca 30 % sparande om man räknar in amortering.
SvaraRaderaLåter stabilt! Självfallet skall amortering räknas in
RaderaBadass men skulle vilja uppgradera nivån en aning....
SvaraRaderaFörstår dig, få saker slår känslan av att spara mer än 3/4 inkomsten!
RaderaKul inlägg.
SvaraRaderaMan känner verkligen igen sig själv och sina kompisar i dom olika kategorierna :)
Själv hamnar man i "På Gång" kategorin.
Dock kanske jag får uppgradera mig till
"Storsparare" snart.
Då jag skriver på papprena inom en vecka på ett köp av en skogsgård :)
Skogsgård låter intressant, berätta gärna mer.
RaderaSkulle vara intressant att höra vilka hobbys man har i de olika sparkategorierna. Som spargud kan jag tänka Max löpning. Själv är jag "på gång" men för att steppa upp ett hack måste jag kanske prioritera bort nån hobby, eller lägga det på en annan nivå. Men här velar jag lite, önskar spara mer men vill ogärna ge upp saker jag gillar. Vilka hobbys har storspararna mer än bloggande och ekonomi?
SvaraRaderaSkriv upp allt du tycker är kul att göra på en lång lång listan. Sedan delar du upp dem på två högar. De som kostar pengar en de som är gratis eller billiga.
RaderaHur du än anstränger dig kommer du aldrig hinna med alla saker som är gratis/billiga. Svårare än så behöver det inte vara.