tisdag 8 oktober 2019

Utökar jämförelselistan

Då var det dags att utöka jämförelselistan för mina investeringar

Läs inlägget genom att klicka på rubriken eller länken





Det du ser nedan är 7 års totalavkastning räknat från 2012 till och med slutet av 2018. Avkastning för 2019 är alltså inte med men uppdateras naturligtvis så fort alla tävlande inkommit med sina siffror.


PlatsInvesteringAvkastnÅrlig
avkastn
(CAGR)
Kommentar
1AP7 Aktiefond195%7617%Global aktiefond i premiepensionen
2Spiltan Investmentbolag191%7316%Svenska investmentbolag
3Lundaluppen166%4815%Bloggare med storbolag & onoterat
4Berkshire Hathaway162%4315%Warren Buffet & Company
5Didner & Gerge Aktief123%512%Svergiefond aktivt förvaltad
6SPP Aktiefond Global121%212%Global aktieindexfond
7Seglarportföljen ⛵️118%012%Högutdelare & sv investmentbolag
8Yale Endowment104%−1411%Donationer förvaltas enl. Yalemodellen
950/50 Zero & Globalfond103%−1611%Lika delar Avanza Zero & SPP Globalf.
10Alecta Optimal Pension89%−2910%Tjänstep. traditionell försäkr. 60% aktier
11Avanza Zero85%−349%Svensk indexfond som följer SIX30RX
12Svenska kyrkan83%−359%Svenska kyrkans förvaltning
13Avanzas kunder71%−488%Genomsnittligt konto hos Avanza
14Skandia53%−666%Tjänstepension traditionell försäkring
15Carnegie Corp. Bond31%−874%Nordiska företagsobligationer
16Brummer Multi-Strategy21%−973%Hedgefond, flera ingående hedgefond.
17Spiltan Räntefond Sv15%−1042%Svensk korträntefond
18Lynx Hedgefond11%−1082%Hedgefond, managed futures / CTA
19Guld−20%−139−3%SIX-Gold

Kommentar: Listan innehåller affiliatelänkar och innebär skillnaden i avkastning mot Seglarportföljens mätt som procentenheter

Står sig Seglarportföljens överavkastning (bild i ingressen) året ut hoppas jag kunna hoppa upp en eller två placeringar även om det nog blir svårt att bräcka the grand old Lundaluppen och investeringsmästarna hos Berkshire Hathaway redan nästa år :P

Några kommentarer
Är inte förvånad att det inte har lönat sig att hoppa på hedgefondtåget, varken som enskild investering i en av Sveriges största hedgefonder Lynx eller i ägarens Brummers stolthet Multistrategifonden.

Om jag hade valt guld (SIX-Gold) som Early Retirment fordon hade jag istället för att tjäna pengar gått back 20%. Detta alltså som tack för att jag riskerade mina ihopsparade pengar under hela 7 år.

Skandias traditionella försäkring för tjänstepensioner har gett 6% i årlig avkastning vilket är exakt det som krävs för att 4% regeln ska fungera, d v s 4% avkastning och 2% inflationen varje år.

Jämför vi Skandia med Alecta optimal som också är en traditionell tjänstepensionsförsäkring avkastar Alecta 4 procentenheter bättre varje år, vilket var en rejäl ögonöppnare för mig.

Som kollektiv betraktat har Avanzas kunder underpresterat 14 procentenheter jämfört med Avanza Zero eller 1 procentenhet per år. Om man vänder på det kan jag konstatera att jag överavkastat 4 procentenheter per år jämfört med snittkunden hos Avanza och 3 procentenheter om vi räknar mot Avanza Zero.

Svenska kyrkan ska naturligtvis förvalta sina egna pengar men skulle kunna lägga ner hela sin förvaltningsavdelning och istället investera pengarna i Avanza Zero som gett ungefär samma avkastning som deras egna förvaltning.

Den omtalade Yale-modellen som det amerikanska universitet förvaltar sina donationspengar enligt har inte lyckats bräcka min egen förvaltning då de ligger 14% procentenheter efter Seglarportföljen.

Att vi hittar två globalfonder på den övre delen av listan stärker min tro att det är ett utmärkt alternativ till egen förvaltning. SPP's globalfond har avkastat på samma nivå som Seglarportföljen medans AP7 Aktiefond inom premiepensionen dominerar med 17% i årlig avkastning, vilket är enormt bra.

I den övre delen av listan mellan de två globalfonderna hittar vi några respektabla investeringsfordon som jag själv skulle kunna tänka mig att investera i. Det är Didner & Gerge's Sverigefond, Berkshire Hathaway, bloggaren Lundaluppen samt Spiltans fond som investerar i svenska investmentbolag. Samtliga har lyckats bättre än en global indexfond som SPP aktiefond global.




Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

6 kommentarer :

  1. Intressanta siffror och att Avanzas kunder hade sämre avkastning än deras gratisfond zero hade jag inte trott. Vart får man fram såna siffror, tex vad Avanzas kunder presterat i snitt? Nu blir man ju nyfiken om tex Nordnets kunder slår Avanzas?

    Och grymt jobbat med seglarportföljen! Och tack för en grym blogg! Går alltid via denna vidare till andra bloggar då allt ligger samlat här

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din fråga. Kundernas avkastning hos Avanza har jag tagit från företagets årsredovisning. En grej jag snabbat upp av självaste Lundaluppen. Det går att klicka på namnet så kommer du till där jag hittade informationen.

      Har uppdaterat inlägget med en förtydligande förklaring under tabellen.

      Radera
  2. Kul att se att Spiltan fonder återfinns där i toppen, som brukligt :)

    För övrigt kan man ju fundera på ifall det är som så att de som så att säga har tillgång till mer permanent kapital, typ investmentbolag, per automatik kommer att få en stor fördel i det att de får förutsättning att agera på ett helt annat sätt än alla de förvaltare som kommer att styras av kunders allt för kortsiktiga krav och förväntningar?

    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är skoj att Splitan lyckats så bra med detta. Den här fonden är ju inte så avancerad, består till 80% av Investor och Industrivärden om jag minns rätt.

      Om jag var tvungen att gissa kommer investmentbolagen fortsätta prestera bra :)

      Radera
  3. Hej! Intressant sammanfattning är allt räknat i SEK?! Tolkar det så men då kan man ju säga att såfa och globalfonden mfl är dopade av den svaga kronan.

    Vidare är det väl så att yale protföljen (och svenska kyrkan?) inte har 100% aktier , för att hålla nere risken. Blir lite att jämföra med äpplen och päron då.


    Skulle vilja gärna ha tips om en fond liknande SÅFA utanför pensionsystemet. Det mest kreativa jag kan komma på är att köpa Avanza global och sedan belåna den för att köpa mer Avanza global med en viss procentsats....

    Med vänlig hälsning JFG

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena

      Namnen är länkar och leder till mer information om investeringen. Har räknat ut avkastningen baserat på informationen som du kan läsa där. AP7 aktiefond är definitivt valutadopad, precis på samma sätt som min egen portfölj har vunnit på en svag SEK.

      Helt rätt att alla investeringar i listan inte är 100% aktier, utan var och en av dem är med och tävlar på sina egna meriter. Man får dra sina egna slutsatser av resultatet.

      Själv tycker jag det är mycket intressant att se hur olika investeringar givit olika årlig avkastning. Förhoppningsvis blir man en bättre investerare med denna kunskap.

      Hälsar Seglaren

      Radera