Såg att jag missat en intressant läsarfråga under den period jag var borta från bloggen. Kommer här!
---klipp---
Skall ge dig ett scenario. Du äger ett hus som är värt 6 miljoner, vilket du är totalt skuldfri på, huset är obelånat. Men samtidigt är du en vanlig svensson privat, du har en anställning osv, utan större sparande.
Hade du belånat huset med säg 50% av värdet direkt, dvs 3 miljoner kronor i startkapital?
---/klipp---
Har svårt att sätta mig in i att vara en vanlig Svensson eftersom jag numera tänker relativt annorlunda i ekonomiska spörsmål. Men ska försöka svara utifrån hur jag tänker idag:
1. Se till att mina månadskostnader är minimala så att jag har har total kontroll på mina utgifter och ekonomi
2. Downsizea min prylar så att jag inte behöver använda hela huset.
3. Hyra ut rum eller del av huset och få in mellan 4.000 och 12.000 kr i månaden på hyresintäkter. Alternativt hyra ut hela huset och bo i hyresrätt själv. Kolla möjligheterna för att bygga om eventuellt garage till lägenhet, Attefallshus osv
4. Belåna huset absolut max 50%
5. Använda superbolånet hos Avanza eller Nordnet för att få riktigt låg ränta
6. Investera långsiktigt (köpa och aldrig sälja) i indexfonder eller investmentbolag. Skulle starta med att investera max 25% och sedan köra regelbundna månadsköp.
7. Amortera järnet på bolånet tills det är nere på typ 25-30% belåning.
8. Spara minst 50% av min lön som tillsammans med hyresintäkterna investeras enligt ovan
9. Sluta jobba efter typ 5 - 7 år
Om jag inte skulle ha total kontroll över min ekonomi, bra hälsa, bra jobb, bra lön och ordnade förutsättningar i övrigt skulle jag INTE belåna mitt hus för att köpa aktier.
OBS - det är som sagt inget råd utan bara ett exempel på hur jag själv skulle tänka.
I'm with you. There's a good chance that I would try to rent out the whole house and then rent a smaller home to save the difference. That way I could have the passive income and do whatever else I wanted to in life. Like traveling :)
SvaraRaderaJavisst, det blir ju en grymt effekt genom att både ha inkomster genom uthyrning samt aktier och utdelningar. Borde vara svårt att misslyckas med dessa enormt bra förutsättningar.
RaderaMed obelånat hus kan jag överföra en stor del av lönen till min depå och därmed bygga en fin portfölj på relativt få månader. Jag väljer att inte belåna huset.
SvaraRaderaSkönt att "vara herre i sitt eget hus" :)
RaderaHar man redan ett bra utgångsläge så minskar förstås vitsen med att maxa ut ekonomin ur denna situation. Lite som med mitt eget sparande. När jag kan klara mig på utdelningarna så handlar det om att minska riskerna istället för att maxa avkastningen.
Klart man ska låta pengarna jobba! 50% belåning på bostaden är en sund/låg nivå.
SvaraRaderaHar ju själv 50% belåning nu men siktar på lägre på sikt. Alltid bra att kunna låna pengar billigt på lägenheten om behov finns.
RaderaKommer få pengar nästa år, så vi kan betala av alla lån på vårt boende om jag skulle vilja, men varför resonerar jag. Vi har ändå en bra belåningsgrad, och jag tror nog pengarna kan jobba ihop bättre % än vad lånet kostar.
SvaraRaderaBehöver investera i utdelande aktier för mer frihet!
OCH det är nog inte helt lätt öka lånet sedan när vi gått ner i tid och har låga eller inga löner, om vi nu skulle behöva eller önska.
Gäller bara att investera klokt så att pengarna finns kvar om man vill amortera!
RaderaHej,
SvaraRaderaTill att börja med måste jag tacka för en riktigt bra och inspirerande blogg, den läses flitigt varje dag :)
Fråga gällande hur du ser på amortering i dessa lågräntetider.
Min bostad är 100% belånad, amorterar inget, har en upparbetad vinst på ca 1-1,3 miljoner, och en låneränta under 1%, bostadsrättsavgift + ränta motsvarar 15% av min lön varje månad.
Med tanke på min låga låneränta så ser jag i nuläget ingen mening med att betala av på bostadslånet då jag tror på bättre avkastning i aktier på det jag sparar av lönen varje månad.
Den dag räntorna stiger kommer jag sannolikt vikta om sparandet till en del amortering.
Hur ser du på detta resonemang? Visst genom att vara skuldfri kan man fortare nå en utdelning att leva på, men det känns teoretiskt helt fel att amortera med en avkastning som motsvarar mindre än 1% när man på börsen kan få en avkastning kring 8% för samma pengar.
Tjenare och trevligt att du gillar bloggen. Extra kul att du kommenterar, betyder mycket för mig eftersom det ger fin kontakt med er läsare.
RaderaFattar inte riktigt, du säger att bostaden är belånad till 100% men att du ändå har en upparbetad vinst på ca 1 miljon kr.
Själv inte bekväm med mer än 50% belåning på min bostad eftersom det inte är helt osannolikt att vi kan få en rejäl sättning på bostadsmarknaden. Då vill jag inte bli tvingad till att amortera eller i värsta fall sälja. Det är helt enkelt ett scenario som jag inte ens vill ha 1 på miljonen på att riskera. Har man en bra ekonomi fixar man att göra båda, amortera och investera. Dessutom har du prisstegringarna på bostadsmarknaden som över tid tenderar att belåningsgraden går ner.
Gällande de 8% på aktiemarknaden så gäller det vara säker på att man kan få dem också. Om du tvingas amortera under en kris istället för att investera pengarna så går du miste om många sköna procents uppgång när det väl vänder. Play it safe :)
Hej igen, inser att jag var lite otydlig.
SvaraRaderaJag köpte lghten för 1,9MSEK och idag går grannars och motsvarande lghter i området för 3-3,3 MSEK. Dvs att jag har en belåningsgrad under 50%, som sagt inser att jag uttryckte mig tokigt :) syftade 100% på att jag aldrig amorterat, gillar egentligen inte att räkna belåningsgrad utifrån potentiell vinst, då det är först vid en försäljning det verkliga utfallet visar sig.
Men baserat på denna info och vad du skrivit ovan så antar jag att ditt svar kommer att vara att jag inte behöver känna mig stressad med att amortera :)
Än en gång tack för inspirerande blogg. Kom igång med seriöst sparande för två år sedan och nu har det blivit en hobby där man hela tiden söker lösningar för att öka sparandet genom att minska utgifterna och öka inkomsterna :)
P.s instämmer, att lyckas med 8% avkastning är verkligen inte självklart. D.s
Låter som att du kommit igång bra, både med sparandet samt värdeuppgången på lägenheten - grattis!
RaderaGäller nu att vara långsiktig och inte göra några stora tabbar på börsen. Lyckas du med det så är det nog stora chanser till succé på lite sikt.
Hej! Första gången jag är inne på din blogg och gillar vad jag läser. Precis som du, håller jag sedan ett år tillbaks att bygga upp en utdelningsportfölj. Det tar tyvärr ganska lång tid att bygga upp en vettig utdelning och jag vill inte gå ner mig i levnadsstandard för mycket. Jag är ändå ändå tveksam till att belåna mina fastigheter, fn värda 10 MSEK med 7% belåning. Ponera att vi får ytterliggare en finanskris med fallande aktiekurser och att bostadsmarknaden kollapsar, hur kul är det då att ligga med stora lån på bostaden?
SvaraRaderaDet skulle vara kul att höra vad du tycker om mina innehav: Akelius pref, Klövern pref, Astrazeneca,Ericsson, ICA, Nordea, NP3,Ratos,Swebank, Tele2, Telia, Volvo ?
MVH/TPF Sigge
Hej Sigge
RaderaKul att du tar dig tiden att kommentera här på bloggen - uppskattat.
Hur man gör med belåningen är en högst personlig fråga, kan bara säga hur jag själv skulle resonerat. Tycker det är viktigt att endast göra sådant som man är bekväm med själv, får man kommer ju få leva med resultatet.
Vad det gäller dina aktier så lämnar jag inte några råd eller rekommendationer, men du är förstås fri att titta på vilka aktier som jag har själv. Där vi träffar lika är Akelius pref, ICA, Ratos och Telia.
http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2016/11/portfoljinnehaven.html
Hälsar Seglarn
Tack för kommentaren. Hur ser du på Ratos framgent - aktien har ju varit ett sorgebarn under en lång tid nu? /Sigge
SvaraRaderaBrukar vara rätt generös med tiden när jag väl tar in ett innehav i portföljen. Som jag resonerar just nu är priset för billigt för att jag ska vilja sälja. Att öka är inte aktuellt så det får bli behåll tills vidare.
RaderaJag har gjort något liknande. Haft en ganska bra värdeutveckling på mitt hus och låg efter15 år på 10% belåningsgrad. Tänkte att det är absurt att ha denna belåningsgrad på något som är värt 6-7Msek när låneräntan ligger på 1,5%. Lånade 1Msek som i år har givit ungefär 17% avkastning för 2016, dvs. 170Ksek.
SvaraRaderaJag vet att det kan låta lite konstigt men jag ser det lite som riskspridning, fast det egentligen inte är det. Att ligga med stor andel av pengarna låst i ett boende känns fel, bättre att frigöra lite kapital och placera på olika ställen.