måndag 21 mars 2016

Utdelningsseglaren goes ERE (2/3)

Del 1 - del 2 - del 3

Här kommer del 2 av Utdelningsseglaren goes ERE


Dag 8 - Engagera dig
Tycker precis som Jacob att detta kanske är den viktigaste och svåraste punkten att få rätt. Om man har levt större delen av sitt liv som konsument och ens familj och vänner också gör det krävs det förstås en mycket medveten satsning för att "olära" sig dessa värderingar. Eller rättare sagt ersätta dessa med en uppsättning värderingar som hjälper en på vägen mot finansiellt oberoende.

Har ju bloggen som tar tid och ger massvis med bra energi tillbaka. Sedan några år tillbaka har jag börjat med meditation som också är ett sätt och sammanhang som ger andra perspektiv på livet. Dans är också bra träning i att vara i nuet och handlar inte heller så mycket om att konsumera. När väl nya värderingar träder in är det lättare att se vad som är rätt att göra - utan att uppfatta det som uppoffring. Här skulle jag också räkna in att hitta och umgås med vänner som delar mina värderingar. Mer saker på samma tema, cykla/gå till jobbet, storhandla, laga sin egen mat, sitta och klura hur saker kan göras gratis eller billigt, leta efter billiga semesterresor.


Dag 9 - Budget
Lägger inte så mycket tid kring detaljer kring budget och spenderande just nu. Har kommit till ett läge där jag är väldigt medveten om vad jag spenderar. Men det har varit en resa för att komma hit. De fasta kostnaderna är verkligen bra trimmade så det finns inga pengar som bara oförklarligt försvinner varje månad. Man kan säga att jag för varje fast månadskostnad har tagit mig en ordentlig funderare om jag verkligen behöver produkten och i de flesta fall har det slutat med att jag sagt upp eller slutat använda så att kostnaden försvunnit. För i princip alla tjänster som jag fortfarande använder har jag försökt komma på sätt att minska kostnaden, pruta eller på annat sätt få ned den fasta månadskostnaden. För de löpande kostnaderna (via Preemkortet) så har jag blivit mycket medveten kring vad jag lägger pengarna på. Men visst händer det att köper sådant jag inte behöver - men det sätter jag upp på njutningskontot och ser glad ut :P

Jag skulle aldrig komma på tanken att "spara" mina pengar jag inte spenderat. Dem investerar jag istället på börsen till en förväntad avkastning kring 5-8 procent / år.


Dag 10 - Ta reda på din nettoförmögenhet
Förra året hade jag genomsnittliga månadskostnader på 13.741 kr vilket enligt Jacobs formel (månadskostnaderna gånger 300) skulle kräva lite drygt 4 miljoner kr för att bli finansiellt oberoende. Ligger ju på drygt 3 miljoner kr i värdepapper idag så att spara de sista pengarna tror jag kommer ta max 2 år.


Dag 11 - Gör dig av med grejor
Lite som dag 2 fast i en mycket större skala. Idag har jag lagom mycket grejor för min lägenhet så känner inte så stort behov av att skänka bort mer än det jag redan gjort. Om jag skulle bli sambo och vi bor i min lägenhet så får jag förstås tillfälle att återbesöka denna dag.


Dag 12 - Skaffa dig sparkonto
Har i princip inga pengar på sparkontot. De enda pengarna som finns där är periodiserade utgifter som semester och buffertspar till sådant som jag planerar att köpa. Alla andra pengar går rakt in till amortering eller investeringar i utdelningsaktier. Är också dessa pengar jag använt för att amortera extra när jag tyckt att belåningen blivit lite väl hög. Precis som Jacob säger finns inget större behov av sparkonto när man sparar runt 75% av inkomsten. Behöver man pengar tar man bara av utdelningarna eller av senaste månadssparandet. Det här funkar förstås bara om man har mycket små utgifter och låga eller inga kostnader för att amortera lån. Ju mer man ansvarar för (barn, lån, sommarstuga, båt osv) desto mer pengar behövs förstås i buffer, vilket i sig är improduktiva pengar som inte arbetar för dig. Ju längre på resan mot finansiellt oberoende desto mer pengar har du och desto mindre pengar behövs som buffer.


Dag 13 - Försäkringar
Kör självförsäkringstänket som Jacob beskriver i detta inlägg och dragit ned mina försäkringar till ett minimum. Är ju välförsäkrad genom jobbet och svenska staten men rent privat har jag bara en hemförsäkring med självrisk på 5.000 kr samt a-kassa. Precis som han korrekt skriver är detta bara en bra idé om jag tror att jag har lägre skadefrekvens än genomsnittet eller att jag har så mycket pengar att jag kan betala för alla kostsamma situationer som kan uppkomma.


Dag 14 - Investera, del 1
Investerar så mycket jag kan! Ni vet redan att jag kör någon odefinierbar form av utdelningsinvestering. Lejonparten av min portfölj utgörs av investmentbolag, fastighetsbolag samt ett antal enskilda stora stabila bolag som tjänar gott om pengar.


Del 1 - del 2 - del 3

14 kommentarer :

  1. Månadskostnaden gånger 300, vågar knappt kolla vad jag hamnar på för slutsumma. Ska ju nå mitt mål på 10 år, måste hitta vilken av mina fasta kostnader jag kan göra mig av med! Mycket bra tips, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låga månadskostnader är verkligen en förutsättning - annars får du jobba ihop väldigt mycket kapital.

      När man sedan har vant sig vid låga kostnader och är framme vid sitt mål kommer snöbollen växa snabbare än vad man jackar upp sitt spenderande :P

      Radera
  2. Vi följer också EREs mall ganska väl och jag håller med om att synen på aktivitet och fritid är lite mer utmanande än mycket annat.

    I princip blir fritid tid som ska fyllas, utan speciell preferens om hur, bara det att inköp ska undvikas. Det ställer större krav på oss själva.

    Räknar du med pensionsavsättningar, du kanske har långt till pension, i dina 4 mille?

    Jag tar tillfället i akt och promotar två inlägg jag skrivit själv om just ekonomin som fri.

    http://onkeltomsstuga.se/2015/12/leva-pa-utdelningarna/

    http://onkeltomsstuga.se/2015/11/det-varsta-som-kan-handa-nagon-som-vill-bli-ekonomiskt-fri-ar-att-jobba-lange/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den gode Onkel Tom, tack för kommentar!

      Net worth beräkningen är gjord enligt ERE-principen, dvs jag räknar inte med bostaden eftersom jag inte hyr ut och tjänare därför inga pengar på den. Tjänstepensionen är ju låst till 55+ så den får jag ju inte heller räkna med, dock blir det ju en väldigt trevlig säkerhetsmarginal när den väl kickar in. Behöver ju i princip bara klara mig tills jag kan ta ut tjänstepensionen. Och nästa etapp efter det är ju 62 som är allmänna pensionen. Sen får man se om det blir något arv också, men känns inte vidare trevligt att räkna på det.

      Tack för länkar till dina trevliga inlägg.

      Radera
    2. Du får väl räkna hur du vill :)

      Det beror på hur långt bort tjänstepensionspengarna är, men jag räknar ju med dom pss som Farbror Fri. Annars hamnar du fel i beräkningarna.

      Radera
    3. Nja, inlägget handlade ju om ERE som ju är Jacobs tankar och idéer.

      Gillar själv att ha ordentlig säkerhetsmarginal i mina beräkningar. Men visst förstår jag att jag riskerar att arbeta längre än vad jag skulle behöva. Men de eventuella överskottspengarna kan man med fördel lägga på större boende, segelbåt, uthyrningsfastighet osv. Känns bra att ha större möjligheter framgent och inte leva begränsad till mina 10-16 tusen kr per månad resten av livet.

      Radera
  3. Dag 8 - Engagera dig

    Personligen är jag engagerad i sparandet. Familjen inte särskilt engagerad. Min fru är inte beredd att ställa upp på något extremt men är ändå hyffsat ekonomisk så det fungerar bra.

    Jag funderar även och har en plan för hur jag skall kunna öka mina inkomster utan att öka utgifterna nämnvärt de närmaste åren. Efter jag är klar med min doktorsavhandling nu i vår så skall jag läsa mer böcker om investering och företagsekonomi.

    Det är även engagerade att läsa om andras framgångar såsom dig, miljonären osv.

    Dag 9 - Budget

    Jag har heller ingen budget. Jag för dock kassabok sedan 2010 och skriver ned alla mina och hushållsutgifter för familjen. Jag försöker även skjuta lite på större utgifter för att se om behovet verkligen finns.

    Dag 10 - Nettoförmögenhet

    Varje månad räknar jag jag samman tillgångar. Hus, avanza + buffert och lägger samman i ett diagram så jag kan följa utvecklingen. Det är kul att se hur det växer. Även nyttigt att se att en dipp på 20 000 från en månad till nästa knappt syns på y-axeln. Inga brutna axlar här inte.

    Dag 11 - Göra av med grejor

    Gör mig av med grejor löpande. Inventerar förråd, garage osv löpande för att se om det finns något som kan rensas bort. Alltid blir det ett par påsar. Känns alltid befriande och mycket skönt att ha koll på var alla saker finns när man behöver dem.

    Dag 12 - Sparkonto

    Bor i hus och har bil. Buffert på ca 50 000 och frun ca lika mycket. Kanske lite väl tilltaget med skönt om kylskåp osv går sönder. Jacob har ju det amerikanska perspektivet när det kommer till utdelningar. Det vanliga där är ju utdelningar en gång i kvartalet. Lite längre i Sverige för svenska aktier.

    Dag 13 - Försäkringar

    Har inte pressat detta jättehårt. Har de vanliga för bil, hus osv. Även livförsäkring som betalar ut ett belopp som stärker upp arvet om något händer mig. När jag ackumulerat en aktieportfölj som man kan leva på kommer denna att slopas.

    Köper aldrig försäkringar till TV, mobil osv.

    Dag 14 - Investerar löpande i både svenska och utländska aktier ffa Usa, Finland och Kanada. Jag har i dagsläget 13 innehav och 37 % i kassan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina skuggdagar :)

      Dag 10 - Ja, räknar man med alla tillgångar så är ju börsens härjningar inte så stora. Mentalt sätt är det också lättare att titta på utdelningarna.

      Dag 11 - Har också en sådan ambition att hela tiden utvärdera och slänga saker jag inte behöver. Ibland misslyckas jag. Som i helgen när jag fick med mig 20 st punchglas från mina föräldrar som de ville bli av med. Kanske ska ställa till en punchfest där gästerna får ta med sig var sitt glas kanske :P

      Dag 13 - Har själv också sagt upp familje- och återbetalningsskyddet på tjänstepensionen eftersom jag har en ganska fet portfölj nu som räcker ganska långt till försörjning.

      Radera
  4. Jag skriver inte helt oväntat under på allt detta. Vår budget blir allt mindre viktig men däremot tycker jag om att ha en aning om vad saker kommer kosta...det skiljer sig trots allt ganska mycket mellan månader när man är 5 i familjen och har hus och två bilar och jag gillar och ha lite koll på kassaflödet. Något större sparkonto har vi inte då sparandet vanligen ligger på mellan 60-80% så kan nästa månads kassaflöde lösa eventuella överraskande kostnader. Ett tips där är att använda ett kreditkort med bra ränta och bonus för att jämna ut mellan månader (till exempel preem som rekommenderas på denna blogg).

    Försäkringar är bra...för försäkringsbolaget! Varför jag är aktieägare i Gjensidige men har ett minimum av försäkringar för mig och familjen. Hemförsäkring med höjd självrisk och trafikförsäkring på bilarna det är allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst, helt annan situation att ha hus, bil och stor familj. Gällande försäkringar gäller det ju att verkligen ta ansvar och se till att man inte råkar ut för stölder eller onödiga olyckor.

      Radera
  5. Tänkte ta med mig den boken på en semester och läsa. När tycker ni t.ex. att man kan säga upp en olycksfallsförsäkring. Tror min täcker nu 1.3 miljoner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena

      Det korrekta och enkla svaret på den frågan är nog att man behöver den så länge man inte vet säkert att man inte behöver den.

      Gäller ju att man veta vad försäkringen täcker och ens eventuella behov av det som täcks.

      Radera

  6. FÖRHANDLING-LEVERANS-FINANSIERING


    I perspektivet att hjälpa personer så att de sätta stopp för deras bekymmer av skuld och/eller ett projekt; ställer mig JUAN MONTERO affärsman till ditt förfogande av lån med olika:
    -Kassaflödet behov
    -finansiella prestationer
    -reglementet av fordringar av alla slag
    -skolan lån...
    -betalning av fakturor osv...
    till en fast ränta på 2% på året kort, medellång och lång sikt. För mer information vänligen

    Kontakta:E-mail:juanmontero011@gmail.com
    :juanmontero011@gmail.com

    SvaraRadera
  7. FÖRHANDLING-BESTÄMMELSE

    Jag Juan Montero affärsman och mitt team; fick just gör detta mail du del av min finansiella erbjudanden från € 1000 till € 4.000.000 med en återbetalningsbar av återbetalning av 2% på antalet år som du vill. Tveka inte att kontakta oss om du är intresserad;

    Kontakta:E-mail:juanmontero011@gmail.com
    :juanmontero011@gmail.com

    SvaraRadera