måndag 4 januari 2016

Offer eller affärsman?

Har varit några oplanerade sista minuten inhandlingar under jul och det har då slagit mig hur sjukt dyrt det är i de vanliga matvarubutikerna Coop och ICA.

Gör ju oftast mina inköp på Lidl och Willys och har skapat en mental lista med två dimensioner på favoritgrejor jag köper i respektive butik. Dimensionerna är pris och kvalité. Har även börjat snegla på ekologiska varor men det är förstås mycket bättre för miljön, ens hälsa och plånbok att köpa "vanliga" grönsaker istället för ekokött vilket jag tror många missar. Bedömer att jag äter minst 50% vegetariskt vilket drar ner kostnaderna. Gör mycket storkok och fryser in som jag kan använda under veckorna. På helgerna lagar jag oftast det jag känner för - oavsett vad det kostar.

Här kommer några exempel på bra varor (pris och kvalité) jag köper från respektive affär:

Lidl
- Chokladglass 1 L för typ 15 kr (en hel ask kostar mindre än en Magnumglass och har supermäktig och god chokladsmak)

- Jordnötter 500 gr för 15,95 kr (grymt goda och dessutom lite salt)

- Raklödder för typ 15 kr (kör farfarsvarianten med gammalt hederligt skum)

- Avfallspåse 30 st 25 L för 12,95 kr

- Ris 2 kilo för 20 kr

- Chokladkaka 50% kakao (och vit choklad) för 5 kr som smakar riktigt bra. Också utmärkt för bakning

- Havregryn 1,5 kilo för 12.95 kr

- Mozarella 125 gr för 7,95 kr

- Dijonsenap 200 gr för 5,95 kr

- Svartpeppar för 8,95 kr

- Gul curry för 5,95 kr

- Tvättmedel 3 kg för 34,90 kr

- Duschtvål 1 L för 19 kr

- Schampo 300 ml för 20 kr

Och så ska man förstås signa upp sig på deras utskick så får du ytterligare 10% rabatt på hela köpet lite då och då.

Willys
- Nötter och frön
- Frukt och grönt
- Ägg
- Ost
- Havremjölk
- Wasa husman (sjukt billigt, har för mig att det kostar ca 8 kr för ett dubbelpaket)
- Röd linser

ICA kvantum/Maxi
- Mandlar

Så bara genom att köpa rätt vara på rätt ställe tror jag att man lätt kan spara 50% jämfört med hur en Svenne handlar. Skulle också vilja påstå att varorna ovan är snäppet bättre rent kvalitetsmässigt jämfört med det som säljs i en random mataffär.

Nu vet du hur du transformerar dig själv - från offer till affärsman - när du ska till mataffären :P


Läs också: Så maxar du lönen

25 kommentarer :

  1. Håller med om dina "goda val". Jag tycker du ska ha med det här också:

    Lidl:
    - Spagettin, mycket bra pasta till bra pris.
    - Kokosmjölk
    - Tonfisken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips, var precis en sväng förbi Lidl på lunchen och provköpte spagettin :)

      Radera
  2. Man blir ju oerhört sugen på att åka till Willys (där jag alltid handlar då det ligger 5 min hemifrån, gångväg) och skriva ner priser på de vanligaste sakerna man köper. Ta denna lista och ta sig till Lidl som ligger en bra bit bort och köpa på sig ett lager av det som är billigare än på Willys :D

    Förstår för övrigt inte, tex där vi bor där ICA Maxi och Willys ligger på samma ställe men på var sin sida av gatan, hur folk kan handla på ICA? Äpplen för 12 kr/kg på willys kostar 25 kr/kg där? Pastan, ris, tonfisk är alla 1/3 dyrare. Vill folk slänga bort sina pengar? :S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo Lidl är svårslagna inom vissa områden. Nackdelen är ju att man inte kan handla allt där, iaf inte jag.

      Har faktiskt börjat med en lista på de vanligaste varorna jag köper för att kolla prisskillnaden. En nackdel med Willys är att de inte har alla märken. Så för mig blir det ändå att kompletteringshandla på någon dyrare affär typ ICA för att få tag på alla varor. Men som du säger det skiljer grymma pengar mellan butikerna! Tror minsann att äga en ICA-butik kan vara en riktig lönsam affär.

      Radera
  3. Kul att läsa. Jag gör på samma sätt. Något som är värt att kolla på Lidl är också deras "veckor" med special mat från olika delar av världen. Visst italiensk salami är aldrig billigt men du kan få jäkligt fin kvalitet för rimliga priser ibland.

    Handlar även en del på Ö&B som brukar ha bra pris på t ex kryddor. Åker inte dit ofta men om jag har vägarna förbi. Willys och framförallt ICA maxi med sitt enorma sortiment har mängder med pålägg och kött för halva priset på grund av kort datum. Det finns mycket pengar att spara även om vårt fokus numera snarare är att få högre kvalitet för vår nuvarande budget (3500 kr för 2 vuxna och 3 barn) snarare än att försöka komma ännu lägre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst, de har massvis med roliga temaveckor. Har nästan slutat att köpa processat kött men har inte kunnat låta bli att se salami, korv osv :) Och ibland slinker det ändå ner lite korv och salami i korgen

      Ö&B har jag inte lika bra koll på men har sett att de haft riktigt prisvärda saker ibland.

      Håller med om prioriteringen att äta bättre och med mer kvalité. För mig betyder det i praktiken mer grönsaker och rotfrukter och blir därför ännu billigare som en bieffekt :)

      Radera
  4. Känner igen mig i det där med ICA på ena sidan gatan och Lidl på den andra men ändå väljer jag ICA. Oftast för att jag vill ha något speciellt som inte finns på Lidl och jag är för lat för att gå in i bägge butikerna.

    Inspirerad av inlägget ovan passade jag på att testa Lidl för att fixa ingredienser till kålpudding. Mycket pensionärer och en hel del människor man kan se har slitsamma jobb/liv. Cyklar utanför Lidl, BMWs utanför ICA.

    Undrar om det inte är så att folk får lite skamkänsla av att handla på Lidl och hellre handlar på ICA för att hävda sig? Korkat. Bra pris på VIA hade de i alla fall. Mina Unilver behöver allt stöd de kan få så det fick bli ett paket :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Krösus Sork och tack för din kommentar!

      Håller med om att det absolut tar längre tid att ränna runt i olika affärer. Men det är en del av charmen, att lägga tid och energi på att hacka det ekonomiska systemet. Det får ens badass att växa.

      Tycker känslan av att glida omkring på Lidl som den hemliga miljonären är obetalbar. Dessutom är jag ganska säker på att jag inte är ensam om göra det :)

      Vet inte hur det är med skamkänslorna hos svenska folket eller om det bara handlar om att det ska vara bekvämt, trevligt och bra grejor. Men om vi sätter det i lite perspektiv där maten är en av de största utgifterna i ett hushåll så låter det inte helt smart att betala dubbelt så mycket som man behöver.

      Radera
    2. Hehe. Ja jag får se det så nästa gång. En Mr. Walker bland vanliga dödliga.

      Radera
    3. Hehe! Jodå - en hel del gamla stötar med fett bankkonto som smyger bland hyllorna på Lidl där jag bor iaf. Som min salig Morfar sa: "Tjäna pengar kan vem som helst göra men för att behålla dom så krävs det en riktig karl"
      Kul inlägg - Keep em coming

      /T

      Radera
    4. Precis så är det ju - man blir inte rik på de stora inkomsterna, utan på de små utgifterna!

      Radera
    5. Och när man handlar på Lidl behöver man ju inte åka utomlands heller, för man både ser och hör folk från hela världen. Så att det spara på fler fronter än bara på matkontot det är ju alltid ett plus.

      Vad är det dom säger: "Ica för rika"?
      Kanske borde vara för dom som tror att dom är rika, eller dom kanske menar rika på allehanda skulder....eller rika som ICA-affärsinnehavaren

      Radera
    6. Ica för rika var nya för mig.

      Är väldigt tydligt i alla fall för mig att det är butiksägaren som blir rik av mitt besök. Vad jag har sett har ICA bäst och trevligast utbud vilket förstås lockar, även mig. Jag tror på att antingen gå till den billigaste affären för att tjäna pengar eller att gå till en riktigt bra affär för att få det bästa utbudet. Men skulle aldrig handla alla varorna på den butiken som är dyrast.

      Radera
  5. Även jag kör med liknande. Jag MÅSTE ha grekisk yoghurt till frukost (+ egenfjord musli). Lidls grekiska yoghurt på burk slår Lindahls (på Ica Maxi/Willys m.fl) med hästlängder gällande såväl smak som pris.

    Kul inlägg!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips om deras yoghurt!

      Älskar också den och intar den gärna med honung och valnötter. Tyvärr är jag laktosintolerant så det blir gröt på morgonen istället :)

      Radera
  6. Jag längtar till den dagen antingen Willys eller Lidl öppnar hos oss, om det någonsin gör det. Ica och Coop är de enda större mataffärerna inom 35mil. Min man är från södra sverige och pratar ofta om hur dyrt vi har här. Billigaste det går att få köttfärs ex. är 59:90/kg.

    Några tusenlappar per år hade gått att spara på mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ida och tack för din kommentar!

      Bra att bredda perspektiven för oss som bor i storstan. Om jag bara talar för mig själv kan jag säga att det är väldigt lätt hänt att glömma bort att alla inte bor i storstaden och hur pass mycket mer utmanade det är att bo på landet när det kommer till dessa frågor. Svårt att ta cykel och cykelkärran och pipa iväg för att storhandla som är det stående tipset på denna blogg. Men det finns säkert massvis med saker som också är bättre.

      Berätta gärna mer om utmaningar och fördelar med att bo långt från stan!

      Radera
  7. Hejsan!

    Aldrig kommenterat förut men tänkte passa på att tipsa om en app som heter Matpriskollen. Man kan bevaka olika varor man gillar i affärer som ligger i närheten och se var det är billigast. Jag och min sambo använder den hela tiden och planerar våra menyer efter vad som är billigast just denna veckan och även för en tid framåt.

    Hoppas det kan vara intressant!

    M.v.h.
    Simon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Simon!

      Välkommen som kommenterare på bloggen. Aktiva läsare är den bästa belöningen med att ha blogg!

      Tack för tips. Har faktiskt använt den några gånger och tycker att att den är ganska bra. Har även varit en vända bland appar och webbsidor som har gratiserbjudanden.

      Har dock kommit fram till att det för mig blir både enklare och billigare i längden att anpassa vad jag köper till billiga och nyttiga varor istället för att jaga priser för de varor som butiken erbjuder. Men bra och billiga råvaror finns det i princip inget behov av att jaga runt för den sista kronan. Förstås annorlunda om man ofta köper kött, dyr ost och annat som det kan skilja många kr för en och samma vara på. Men som sagt bra källa till information om man vill optimera låga priser.

      Om jag på helgen vill lyxa till det med något speciellt brukar jag försöka att strunta i vad det kostar eftersom det är det som man handlar ofta som har störst betydelse för utgifterna.

      Tack för tipset och om det är några läsare som undrar kan jag rekommendera appen! :)

      Radera
  8. Mjölken är även den ett par kronor billigare på Lidl. Det blir en hel del pengar om året ifall familjen är storkonsumenter. I övrigt kan jag rekommendera Martin Olsson och Axfood Snabbgross om man är egenföretagare. De har generösa rabatter på varor med kort datum :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar!

      Är laktosintolerant så kör mest havremjölk och försöker slå till och köpa många när de reas ut för typ 10 kr styck. Har svårt att greppa att havremjölk normalt sätt är dyrare än vanlig.

      Verkar finnas mycket Lidl-kompetens bland bloggens läsare. Martin Olsson har jag testat någon gång och tyckte det var kul med det lite annorlunda utbudet samt storförpackningarna :) Axfood Snabbgross har jag faktiskt inte ens hört talas om men ska kolla in den.

      Radera
    2. Du har inte funderat på att göra havremjölken själv? Det är väldigt enkelt, och du kan komma undan med under 1 krona litern.

      Radera
    3. Jodå, har provat rätt mycket för att försöka komma fram till något som är i närheten av det som man kan köpa i affären. Men verkar vara väldigt svårt att få det riktigt bra smakmässigt. Vet inte vad det beror på, det som skulle kunna tänka mig är att det blir bättre smak och mindre partiklar om man har en mycket kraftig mixer. Men är tyvärr bara halvbra på den fronten. Har alltså en matberedare som har en en extra tillsats/kan byggas om till att även mixa. Även testat stavmixer såklart men ännu sämre resultat där. Förstås kollat nätet efter tips gällande smak och konsistens men som sagt inte kommit hela vägen. Så som det är nu får jag betala typ 10 istället 1 eller 2 kr per liter havremjölk.

      Någon som har gjort egen havremjölk som blivit lika god som den i affären?

      Radera
  9. Går nyhetsbrevet via e-post an för rabatten på 10% hos LIDL eller är det postutskick (vanlig reklam) som gäller?

    Tack på förhand, mysig blogg detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej okända läsaren :)

      Kollade mejlboxen och såg att det ligger som vanliga e-post. Dock var det senast oktober och november som de körde 10% på hela köpet så de verkar inte köra detta hela tiden. Däremot kommer det mer specifika erbjudanden med jämna mellanrum t ex 25% billigare grönsaker osv.

      Kul att du uppskattar bloggen. Sådan här återkoppling gör det verkligen roligt att blogga!

      Hälsar seglarn som är på bättringsvägen från förkylning.

      Radera