lördag 10 oktober 2015

700.000 kr back

Satt och tittade på den historiska portföljutvecklingen häromdagen. Det visade sig att mina innehav som mest gick minus 717.568 kr under årets börsfall. För min portfölj var fallet störst under perioden 15 april - 24 augusti, alltså lite drygt 4 månader.




Räknar vi om det per dag så innebär det en värdeminskning av portföljen på över 5.000 kr / dag i ca 135 dagar. Ytterligare ett sätt att se det är att det totala kapitalet minskade med ungefär en femtedel eller 20%.


Om vi ställer det här i relation till min sparförmåga om ca 200.000 kr under samma period, visar detta den relativt stora omfattningen av nedgången. Min sparförmåga består i praktiken av lönesparande och utdelningarna och är ca 45.000 / månad.


Hur påverkade denna brutala nedgång min sinnesstämning och inställning till börsen?




Däremot så blev det väldigt uppenbart att det är knepigt att ligga med belåning i dessa lägen. Dels finns en oro om att portföljen skulle kunna bli överbelånad och dels minskade möjligheterna till att handla på den rean som uppstod.



Portföljen har nu återhämtat sig något och stigit med 9 % eller ca 273.000 under oktober.

Hur påverkades ni andra av börsfallet och hur agerade ni?

14 kommentarer :

  1. Oh, lol. Jag publicerade ett inlägg med samma tema samma minut som dig. :-) Din artikel är mycket mer intressant men tillfälligheten var träffande.

    ( http://danielinvesterar.blogspot.se/2015/10/mina-storsta-tapp.html )

    Jag övervägde aldrig att sälja. Ska man stoppa in mig i något fack så är jag Buy&Hold (tror jag). Däremot hade jag gärna köpt under flash-dipparna men jag är lite för långsam för sånt.

    Sedan ska man ju inte utesluta att den senaste veckans uppgång bara är tillfällig. Tror Kavastu nämnt att det statistiskt ofta kommer små hack uppåt under nedgångar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, nämen va kul och vilken tillfällighet. Gick och funderade på detta igår eftermiddags och tyckte det var dags att skriva detta idag.

      Buy&Hold är ju förnämligt om bolagen är av bra kvalité. Försöker själv hålla mig till detta. Dock har jag insett att jag behöver göra en genomlysning med jämna mellanrum (varje år?) för att fånga upp långsiktiga trender som skulle kunna göra bolagen sämre i ett långsiktigt perspektiv.

      Många aktörer som väljer att lyfta fram Kavastu då det driver aktivitet som bankerna tjänar pengar på.

      Radera
  2. LOL!!

    Ett helt seriöst investeringstips. En sparförmåga på 45000kr/månad. Det bär respekt med sig.
    Gör följande: Amortera 23000 kr i månaden. Investera 22000kr i månaden i en global indexfond. Gå till bokhandeln och inhandla Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt. Läs inga ekonomiartiklar eller prognoser om framtiden under tiden som studierna pågår.

    När du är klar med Proust kan du kolla vad som hänt med dina investeringar. Jag menar det verkligen.

    Med Vänlig Hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det handlar om att låta marknadsekonomin och lönsamma företag generera avkastningen åt en.

      Eftersom jag nu redan har utdelningar som i princip täcker min utgifter så är fokus på att amortera och minska risk. Men allt eftersom belåningen kommer gå ner så är planen faktiskt att komplettera upp med globala indexfonder samt Sverige/investmenbolag.

      Du menar förstås att jag ska till biblioteket och låna boken istället för att köpa den ;)

      Radera
    2. > boken

      Det är lite mer än en bok. Jag har inte vågat ge mig på Proust själv (trots att jag läst fantasy-serier som är dubbelt så långa). Finns så mycket annat att läsa och klassiker är en vild blandning av underbara böcker (How to kill a mockingbird som ljudbok t.ex.) och böcker jag inte tyckt om alls (Moby Dick, Catcher in the Rye, Catch 22).

      Radera
    3. ah, verkar vara välkänt och sublimt detta verk. Mina litterära kunskaper är tyvärr ytterst begränsade just nu men kanske man kan ge det en chans.

      Radera
  3. Well,

    Nu är det ingen bok utan en romansvit över sju delar. Skall inhandlas vilket gör att läsaren är konstant sysselsatt över en längre tidsperiod. Inget fokus bör läggas på funderingar kring ekonomi och börskurser. Vill du kan du läsa mina inlägg på Lundaluppens blogg, om du kör fast i Proust. Detta är ett helt seriöst menat inlägg.

    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns många sätt att sysselsätta sig på men nu är ni ju två läsare som pratat om samma skapelse.

      Radera
  4. Ja, den här nedgången sved lite. Men betydligt mindre för mig än för dig pga mindre portfölj. Den här typen av nedgångar är svåra att hantera. Det är lätt att hoppa ur på botten och missa delar av uppgången, för att gå in när det viker ner igen.

    Bäst är att titta på om företagen man äger fått ändrade förutsättningar. I nedgång som uppgång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Har man inte ett långsiktigt perspektiv på sina innehav är det väldigt lätt hänt att gå ut som förlorare på dessa nedgångar.

      Låter som att du var "lång" i dina innehav och lyckades med att inte sälja alltså?

      Radera
  5. Jag är oftast lång i mina innehav så ja, jag satt med orubbat bo :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att ha med dig på den långa resan Tompa :)

      Radera
  6. Intressant att se portföljens nedgång och vilka beslut du tog. För egen del så upptäckte jag hur svårt det faktiskt var att köpa vid en kraftig nedgång. Att se ens innehav minska och samtidigt faktiskt tro på de bolag man tidigare köpt så att man vågar köpa ännu mer.. Slutade med att jag köpte några nya bolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst är det ett fint tillfälle att lära sig hur man reagerar.

      Starkt av dig faktiskt köpa och inte sälja i det läget!

      Radera