måndag 14 september 2015

Sparandet 2015 so far

Gjort klart min månadsuppföljning för augusti och kände för att dela med mig av lite siffror. Från 1 januari fram till och med sista augusti 2015 såg sparandet ut såhär:










Lön 230.102 kr

En detaljerad genomgång av lönesparandet hittar du här
Mina att spendera men ska investeras på börsen på minst 10 års sikt

Ränteavdrag 5.996 kr
Blir tillgängliga vår/sommar 2016 när jag får tillbaka på skatten. Ska investeras på börsen
Utdelningar: 161.871 kr

Varav källskatt 10.050 vilka jag kan komma åt först om några år när Avanza kräver tillbaka dem från skatteverket
Mina att spendera men ska investeras på börsen på minst 10 års sikt
Tjänstepension: 75.825 kr
Låst till jag är 55 år
Allmän pension: 41.163 kr
Låst tills jag är 62 år


Ger ett grand total om 514.957 kr vilket jag förstås är väldigt nöjd med.


Drog lite på smilbanden för mig själv när jag var på Lidl och letade prisvärda varor samtidigt som jag tänkte på denna enorma mängd pengar som jag sparar.


Hoppas kunna fortsätta i samma stil hela 2015.

15 kommentarer :

  1. Komplettering: När jag säger "investeras på börsen" innebär det just nu i praktiken främst amortering på mina lån.

    SvaraRadera
  2. Finna siffror, får man fråga vilken sparandegrad detta motsvarar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Javisst får du det. Har skrivit ett helt inlägg om sparkvoten som du hittar här (http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2015/08/sa-hog-ar-din-sparkvot.html)

      Uppskattar att det jag skrev i inlägget ovan motsvarar en sparkvot om ca 77% för lön och utdelningar och 69 % om du bara räknar på lönen.

      Förbättrade sparkvoten något förra månaden då jag länsade bufferkontona för att sätta in på avanza.

      Radera
  3. Var får man tag på uppgifterna om pensionerna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För tjänstepensionen:
      Enklast är att logga in på www.minpension.se och kolla runt vilka försäkringsbolag du har din tjänstepension i. Hittar du inte informationen där är det bäst att fråga arbetsgivaren. Kan förstås också vara så att du inte har tjänstepension. Sen har jag en egen rutin där jag varje månad tittar på respektive försäkringsbolags hemsida för att få så färska uppgifter som möjligt.

      Allmän pension:
      Får du räkna ut själv eller fråga arbetsgivaren om. Har skrivit om detta i ett annat inlägg. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2015/08/sa-hog-ar-din-sparkvot.html

      Radera
  4. Grymt, vilka härligt siffror! Bra jobbat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack K!

      Känner mig väldigt ödmjuk inför att jag har så bra förutsättningar till att göra min resa.

      Hur går det själv?

      Radera
    2. Absolut, men det är du själv som har jobbat dig till dem! Det går fint tack, ligger mellan 61-68% i sparkvot exkl. pensionsavsättningar per månad, lite beroende på hur mycket extravagans jag unnar mig. Kommer ev. att öka cirka 5% till snart tack vare minskade utgifter, då är jag nästan på din nivå :)

      Radera
    3. Ok, ytterligare ett fullblodsproffs här alltså. Inte klokt hur mycket folk det verkar finnas som är helt grymma på privatekonomi. Inte direkt att man får den känslan när jag pratar runt på jobbet eller bland kompisar.

      Hittills under 2015 ligger jag på en sparkvot på 70%. Men då kör jag iofs 95-140 kr luncher nästan varje dag på jobbet. Så det finns lite att jobba på där.

      Resandet är väl det enda som jag inte skulle kunna tänka mig att dra ner mer på.

      Radera
  5. Hej, tack för en trevlig blogg. Håller själv på att bygga upp en portfölj som jag på sikt kan klara mig på utifall att jag vill sluta jobba tidigare.
    Angående dina siffror så har jag svårt att förstå att din tjänstepension kan vara så hög. Normalt sätt så brukar den ligga runt 4-5 % men din ligger på ca 33%. Har du kanske gjort en kraftig löneväxling via arbetsgivaren som gör att det ser ut såhär?

    //Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en strålande idé tycker jag :) Kör!

      Inga konstigheter kring tjänstepensionen. Den följer det vanliga upplägget som t ex ITP. (https://sv.wikipedia.org/wiki/ITP) Dvs drygt 4% av lönen men sen finns det en brytgräns där överstigande delar räknas till 30%.

      Hur länge har du rullat din snöboll?

      Radera
    2. Tack för snabbt svar. Trodde först att siffran du skrev som lön (230 102kr) var hela din inkomst hitills i år. Men inser nu att den siffran måste vara den delen av lönen du sparat. Angående mitt egna sparande så har det jag hållt igång ca 6-7 år med främst fondsparande i en mängd olika fonder men utan strategi eller speciellt mål. Det är först nu som jag försöker konkretisera med specifika mål och regler på vad jag skall spara i m.m.

      Radera
    3. Härligt, då ligger du förmodligen redan före 90% av Sveriges befolkning vad det gäller dessa saker.

      Har du fokus på investeringar eller sparandekvot just nu?

      Radera
    4. Jag tror att bäst resultat får jag om jag kombinerar bra sparkvot och kloka investeringar. Skall därför försöka ha en extra hög sparkvot i ett par år nu för att boosta sparandet lite extra. Har faktiskt kollat mer specifikt på mina utgifter bakåt u tiden nu (från 140101-150831) för att där se mönster och var jag lättare kan dra ner på kostnaderna nu framöver, Kommer dock bli lite extra utgifter i samband med renovering av nuvarande lägenhet inför försäljning samt vid flytt till ny lägenhet i februari. Dock anser jag att pengarna som jag lägger på renoveringen minst skall betalas tillbaka i form av högre slutpris, men går aldrig att veta helt säkert.
      Tanken är även att vara lite högre belånad på nästa lägenheter för att då ha extra kapital att gå in på börsen med (dock utspritt över en längre tid)

      Radera
    5. Låter som att du har en plan :)

      Radera